Aeroportul Oradea „decolează” greu

11Comentarii
Aeroportul Oradea „decolează” greu
ORADEA – Aeroportul Internaţional Oradea este printre puţinele din această zonă a ţării care nu a cunoscut dezvoltarea de care s-au bucurat, de exemplu, aeroporturile Timişoara sau Cluj.

La aproape un an de la primirea statutului de aeroport internaţional, de pe pista din Oradea avioanele decolează doar spre Italia şi, de la 1 aprilie, spre Germania.
Orădenii care doresc să ajungă în străinătate cu avionul au de ales între aeroporturile din judeţele învecinate sau cele din Ungaria. „Atâta timp cât există Aeroportul din Budapesta, nu mă interesează ce se întâmplă la Oradea.

Evident, ar fi frumos să facem 15 minute până la Aeroportul din Oradea, şi nu două ore jumătate până la cel din Budapesta”, a declarat orădeanca Cristina G. Nici cei care vor să călătorească în ţară nu au de ales decât două destinaţii: Timişoara, de unde există legături pentru zboruri către oraşele din Europa, şi Bucureşti.

Concurenţa se dezvoltă

Pe Aeroportul Internaţional Oradea activează în prezent trei companii aeriene: CarpatAir, Tarom şi Club Air. În acelaşi timp, pe Aeroportul din Timişoara îşi desfăşoară activitatea nu mai puţin de zece companii aeriene. Într-o singură zi, conform programului de zboruri de pe pagina de Internet a aeroportului, la Timişoara aterizează în jur de 20 de avioane şi decolează tot atâtea, sau chiar mai multe.

De la Cluj se poate decola către 20 de destinaţii, adică spre aproape toate oraşele importante din Europa. Pe site-ul Aeroportului Oradea figurau ieri doar patru destinaţii: Oradea, Verona, Timişoara, Bucureşti. Comandantul aeroportului, Gheorghe Pasc, a declarat că de la 1 aprilie, pe perioada verii, se va naviga din Oradea către Germania, Grecia, Franţa şi Italia.

„La 1 aprilie va ateriza pentru prima dată la Oradea un Airbus A 320, aparţinând unei companii germane, care va aduce turişti nemţi la Băile Felix”, a precizat comandantul aeroportului. În opinia comandantului, traficul de pe Aeroportul Oradea este unul destul de bun.

Triplă finanţare

Autorităţile locale recunosc că Aeroportul Internaţional Oradea are nevoie de un plan de dezvoltare şi o grămadă de investiţii, însă până acum nu s-au văzut rezultatele. CJ Bihor a menţionat dezvoltarea aeroportului într-o lungă listă de proiecte prioritare pe baza căreia doreşte să obţină un credit. Însă valoarea proiectelor din listă este de peste patru ori mai mare decât creditul, şi deocamdată nu se ştie unde vor fi direcţionaţi banii.

Comandantul Aeroportului a subliniat că, la începutul anului, CJ a votat un plan de dezvoltare pe termen mediu, lung şi de perspectivă, care va aduce aeroportul la standardele UE. O parte din banii necesari dezvoltării vor veni din fondurile de rezervă ale Gurvenului, alta din fondurile structurale, iar o contribuţie ar putea avea şi autorităţile locale.

Georgiana Anghel11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor