Aerul condiţionat, un rău necesar

Reactualizat la:
2Comentarii
Aerul condiţionat, un rău necesar
Chiar dacă este montat de nevoie, pentru lupta împotriva caniculei sau doar pentru a scoate ochii vecinilor, aparatele de aer condiţionat au foarte multe efecte negative asupra sănătăţii. Deşi asigură un confort considerabil pe timpul căldurii, aparatul de aer condiţionat poate crea foarte multe probleme, unele dintre acestea chiar foarte grave şi cu consecinţe accentuate asupra sănătăţii persoanelor care îl utilizează.

Cauză pentru zeci de îmbolnăviri

Specialiştii avertizează că trecerea bruscă de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute în interior poate da naştere la pareze sau diverse afecţiuni, de la dureri de cap, la rinofaringite şi crize de lombosciatică. De asemenea, şi necurăţarea filtrelor de aer poate provoca infecţii respiratorii. Instalatorii recomandă curăţarea periodică a filtrelor, prin spălarea lor cu apă şi săpun de cel putin două ori pe an, daca sunt lavabile. În filtrele vechi şi necurăţate se poate adăposti şi dezvolta o bacterie denumită Legionella pneumophila care, eliberată în aerul unei încăperi neaerisite, se poate cantona la nivelul mucoaselor respiratorii, provocând pneumonie severă, chiar letală. De aceea, curăţarea şi dezinfectarea periodică a filtrelor este o măsură care trebuie strict respectată. Temperatura optimă care trebuie menţinută într-o cameră unde se foloseşte aerul condiţionat nu trebuie să coboare sub 22 de grade. Aerul rece direcţionat numai înspre partea superioară a corpului poate provoca dureri cervicale, torticolis sau chiar paralizii temporare sau definitive ale unor nervi, cum ar fi nervul facial. Aerul condiţionat poate provoca şi apariţia pneumoniei. Pentru a evita complicatiile, pe timp de canicula aparatul de aer condiţionat trebuie amplasat la sase – nouă metri de locul în care staţi, iar temperatura trebuie reglată la 25 de grade Celsius. Un lucru foarte important de menţionat este faptul că aparatele de aer condiţionat nu trebuie montate în niciun fel în camerele copiilor, aceştia fiind mult mai sensibili la efectele negative ale aparatului.

Aerul condiţionat din maşini este la fel de periculos

La fel ca şi aparatele de aer condiţionat montate în imobile, cele din maşini sunt la fel de periculoase pentru sănătate.
Medicii nu se opun utilizării aerului în autoturisme însă nu la o temperatură foarte scăzută faţă de cea de afară. Într-adevăr creşte confortul şoferului şi al pasagerilor pe timp de caniculă, însă poate scădea imunitatea sistemului respirator, mai ales din cauză că pasagerii se află foarte aproape de sursa de aer condiţionat.

Funcţionarii publici în pericol maxim

Văzând pericolele cauzate de către folosirea necorespunzătoare şi mai ales abuzivă a instalaţiilor de aer condiţionat, îi sfătuim pe funcţionarii publici să o lase mai moale cu răcoarea din birouri, ca nu cumva să se îmbolnăvească şi, doamne fereşte, să nu mai poată să ajungă la muncă. Răcoarea din birouri este binevenită, chiar măreşte capacitatea de muncă şi amabilitatea funcţionarului public, dar însă, totul trebuie făcut cumpătat. Unui mare pericol de îmbolnăvire cauzat de către ,,aerele condiţionate” sunt supuşi funcţionarii din cadrul Ministerului Transporturilor. După cum se poate observa din fotografie, aceştia, cel mai probabil, sunt veşnic răciţi şi înjură ziua când au decis să lucreze în acea clădire unde până şi femeia de serviciu are montat un asemenea aparat. (A.F.)

 

atac-online.ro2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor