Afaceri la ţară cu bani europeni

De Simona Drimbău
Activităţi nonagricole finanţate
Activităţi nonagricole finanţate
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit online peste 8.600 de solicitări de finanţare pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi non-agricole în mediul rural prin intermediul submăsurilor 6.2 şi 6.4 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Valoarea fondurilor europene solicitate prin cele două linii de finanţare este de 769 de milioane de euro. Astfel, în urma selecţiei proiectelor, AFIR a încheiat contracte de finanţare pentru investiţii non-agricole cu 3.025 de antreprenori, în valoare totală de 271 milioane de euro.

„Interesul solicitanţilor pentru dezvoltarea activităţilor non-agricole reprezintă o dovadă relevantă a dezvoltării antreprenoriatului rural şi a orientării multor fermieri către diversificarea activităţilor pe care le desfăşoară. Scopul acestor linii de finanţare este exact acela de a minimiza dependenţa veniturilor de activităţile agricole, de a oferi locuitorilor satului românesc accesul la servicii şi de a încuraja producţia de bunuri locale de înaltă calitate.

Sunt solicitanţi care nu au reuşit să primească finanţare, alocarea fiind mult mai mica decât cererea. Aş fi vrut ca toţi să reuşească şi să îşi vadă ideea pusă în practică, dar, la momentul conceperii PNDR această a fost viziunea să nu uităm că scopul acestui Program este dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural în totalitatea lui”, a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Cele mai multe solicitări de finanţare prin intermediul celor două submăsuri, 5.130 de proiecte, au fost depuse pentru investiţii legate de furnizarea de servicii în mediul rural servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, servicii de consultanţă, contabilitate, juridice, service auto, servicii foto-video sau salon de infrumuseţare.

Mare căutare au avut şi pensiunile agroturistice finanţate prin PNDR 2020. Pentru infrastructura în unităţile de tip agroturistic şi în activităţi de agrement, AFIR a primit 1.934 de solicitări, din care 908 prin sM 6.2 si alte 1.026 prin sM 6.4.

AFIR a primit online 1.135 cereri de finanţare şi pentru activităţi pentru producerea şi comercializarea produselor non-agricole, cum ar fi fabricarea produselor textile, îmbrăcaminte, articole de marochinarie, articole de hârtie sau fabricarea produselor chimice, farmaceutice.

Pentru activitati mestesugaresti au fost depuse 482 de solicitări de finanţare aferente ambelor submăsuri. Pentru investiţiile în producţia de combustibil din biomasa în vederea comercializării, AFIR a primit 73 de cereri de finanţare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !