Afacerile la țară finanţate prin PNDR

Prin noul PNDR vor putea fi obţinuţi bani nerambrursabili pentru de activităţi non‐agricole desfăşurate în zonele rurale.

Astfel, prin submăsura 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, se pot obține maximum 200.000 de euro fonduri europene nerambursabile.

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul submăsurii 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” este de sprijin pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.

Deocamdată, nu se pot depune proiecte pe această măsură, însă, potrivit oficialilor MADR sesiunile de depunere vor fi deschise pentru toate măsurile din PNDR 2014-2020 până la finalul acestui an.

Obiective

Beneficiarii submăsurii 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” sunt micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural, micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării şi fermele care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.

Persoanele fizice nu sunt beneficiari eligibili.

Printre condiţiile de eligibilitate în cadrul acestei măsuri se numără faptul ca solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili. Investiția trebuie să se încadreze în cel puțin unul dintre tipurile de activități sprijinite prin submăsură. Solicitantul trebuie să își desfășoare activitatea în spațiul rural. Activitatea micro‐întreprinderilor și întreprinderilor mici, din spațiul rural va fi desfășurată în spațiul rural și cel puțin 80% din noii angajați trebuie să aibă domiciliul stabil în spațiul rural. Solicitantul trebuie să asigure cofinanțarea investiției. Locurile de muncă pentru noii angajați să fie prevăzute cu normă întreagă. Solicitantul să demonstreze viabilitatea economică a investiției. Întreprinderea nu trebuie să fie în dificultate, în conformitate cu legislația în vigoare (ex.: întreprindere incapabilă să oprească pierderile din surse proprii sau cu fonduri pe care le poate obține de la proprietar/ acționar/ creditor). Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de 90% din costul total al proiectului și nu va depăși 200.000 de euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali. Totodată, acordarea finanțării nerambursabile va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis.

Investiții eligibile în cadrul măsurii 6.4

Prin submăsura 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” se finanţează construcţia, extinderea și/ sau modernizarea și dotarea clădirilor, achiziţionarea (inclusiv în leasing) de noi utilaje, instalaţii și echipamente, costuri de instalare. Se dau bani şi pentru investiții de tip achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci (investiții necorporale/ investiții intangibile). Investiții pentru producerea și comercializarea produselor non‐agricole proprii: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, activități de prelucrare a produselor lemnoase, industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente, fabricare produse electrice, electronice şi producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfășurarea propriei activități, ca parte integrantă a proiectului sunt de asemenea finanţate.

Bani se dau şi pentru investiții pentru activități meșteșugărești: activități de artizanat și alte activități tradiționale non‐agricole (olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.), investiții pentru prestarea de servicii, servicii medicale, sociale, sanitar‐veterinare, servicii de reparații mașini, unelte, obiecte casnice, servicii de consultanță, contabilitate, juridice, audit, activități de servicii în tehnologia informației și servicii informatice, servicii tehnice, administrative etc.

Investiții pentru infrastructură în unităţile de primire turistică de tip agro‐turistic, proiecte de activități de agrement şi producere de combustibil din biomasă (ex.: fabricare de peleți) în vederea comercializării sunt elegibile pentru a obţine finanţare.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !