Afaceristi retinuti de procurorii anticoruptie

8Comentarii
Doi oradeni sunt arestati preventiv pentru evaziune si mita data la Ministerul Industriilor. Unul dintre cei mai versati patroni din Oradea si un partener de afaceri au fost retinuti, procurorii anticoruptie acuzându-i ca au prejudiciat Statul Român cu peste o suta miliarde de lei vechi!

Astfel, dupa aproape trei ani de cercetari coordonate de prim-procurorul Ioan Moldovan, Serviciul Teritorial Oradea al Departamentului National Anticoruptie (DNA) a retinut în sarcina inculpatilor Gheorghe (Gelu) Mudura si Pap Sandor Istvan infractiuni de dare de mita, evaziune fiscala, înselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani. În baza dosarului instrumentat si prezentat marti Tribunalului Bihor, judecatorii au hotarât ca se impune arestarea preventiva pe 29 de zile a celor doi.

Rambursari ilegale de TVA

Procurorii DNA au retinut în sarcina lui Gh. Mudura ca, în calitate de administrator al SC Calugareni Com SRL Oradea si SC Euromaster SRL Oradea, i-a furnizat, în anul 2001, lui Pap Sandor Istvan documente care atestau achizitii nereale de deseuri metalice de la societatile de mai sus, permitându-i inculpatului Pap sa obtina de la Directia Finantelor Bihor rambursari necuvenite de TVA în valoare de peste 24 miliarde de lei vechi!

Totodata, prin facturi „fantoma” emise catre SC Steel Petrol SRL i-ar fi înlesnit lui Pap S. Istvan sa se eschiveze de la plata unui impozit pe profit în valoare de peste 31 miliarde de lei vechi.

În fine, Mudura va raspunde si pentru acuzarea de spalare de bani, întrucât între anii 2001-2002 ar fi dobândit, utilizat si transferat prin mai multe conturi bancare peste 3,5 miliarde de lei în scopul ascunderii originii lor ilicite, în speta TVA rambursat ilegal.

Milioane de dolari

Procurorii antimafia au calculat ca inculpatul Pap Sandor Istvan a savârsit operatiuni ilegale cu sume-record. Astfel, între anii 2000-2002, Pap ar fi înregistrat în evidenta contabila a SC Steel Petrol SRL cheltuieli nereale în valoare de peste 153 miliarde de lei vechi, ce i-ar fi permis diminuarea impozitului pe profit si a TVA-ului cu peste 67 miliarde de lei vechi! În aceeasi perioada, Pap ar mai fi indus în eroare organele fiscale obtinând rambursari ilegale de TVA în valoare de peste 29 miliarde de lei vechi.
Pap este acuzat si de evaziune fiscala, pentru ca în 2001 nu a înregistrat în contabilitate venituri de 3,38 miliarde lei tot din valorificarea deseurilor metalice, sustragându-se de la plata unor obligatii fiscale de 122 milioane de lei.

Infractiunea de spalare de bani consta în faptul ca ar fi utilizat peste 21 miliarde de lei dupa transferarea prin conturile bancare ale altor firme, motivând plata unor datorii si ridicari în numerar, desi ar fi stiut ca suma provine din înselaciuni financiare.

Spaga la Minister

În acelasi dosar este cercetat Niculae Dinculeasa, sef serviciu la Comisia Nationale pentru Reciclarea Materialelor din cadrul fostului Minister al Industriei si Resurselor.
Astfel, Dinculeasa ar fi primit 423 milioane de lei de la Pap S. Istvan în schimbul obtinerii de licente de export pentru doua societati comerciale în perioada 2001 – 2003, precum si înca 25 de milioane, în trei transe (mai 2001, decembrie 2001 si septembrie 2003), pentru obtinerea unor autorizatii de achizitie si valorificare a deseurilor metalice.

Cristian Horgos8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor