Afară din UE

Archia – La doar patru kilometri de Deva, sătenii din Archia nu au canalizare. Deşi li s-a promis şi asfaltarea drumului şi condiţii mai bune de trai, oamenii cred că intrarea în Europa este o ţintă prea îndepărtată pentru ei.

Un studiu de calitate a vieţii comandat de Uniunea Europeană arată că mai bine de jumătate din gospodăriile de la ţară au wc-ul în curte. O situaţie mult mai dramatică se regăseşte la doar patru kilometri de Deva, în satul Archia, unde tot satul are toaleta în fundul curţii. Sătenii spun că îşi doresc condiţii mai bune de trai, dar n-au posibilităţi materiale să le pună în practică. „În sat au fost 38 de numere, acum sunt 100. Am sperat că dacă se mută lumea de la oraş aici vom avea drumuri mai bune şi canalizare. Vreau canalizare, dar să-mi dea ăia bani s-o fac, că nu am cum altfel. Până atunci, e bun şi wc-ul din fundul curţii”, spune Ioan Berari, cel mai bătrân om din sat.

Maxim de confort

Sătenii consideră canalizarea un maxim de confort la care nu mai speră cât trăiesc. „În sat, cei care au centrale termice au şi apă curentă în casă. Dar să faci canalizare în Archia pare aproape imposibil”, crede Ştefan Kiss.

Unii săteni au făcut mai multe compromisuri pentru obţinerea unui nivel de trai mai ridicat, însă cred că prin asta au făcut o greşeală. „Am vândut pământ primarului din Deva la preţ de nimic şi ne-a promis, în schimb, wc în casă şi drum asfaltat. N-a făcut nimic, decât o parte din drum, atât cât avea interes pentru o firmă cu care are el relaţii. Am vrea s-o ducem şi noi mai bine, să avem canalizare, dar cred că nu se poate asta, susţine Fian Ioaneş. Nu ştiu dacă mai apuc să văd cu ochii mei canalizarea făcută”.

Studiul comandat de UE mai arată că venitul unui ţăran este sub 100 de euro pe lună comparativ cu circa 1.200 de euro câştigaţi lunar de ţăranii din statele vechii Europe. Este şi părerea sătenilor de la Archia care cred că, şi dacă primarul Muntean le aduce canalizarea-n curte, nu-şi permit să-şi doteze locuinţa cu o baie ca la oraş.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !