Afişe cu mesajul „Ardealul, pământ unguresc!” lipite în Oradea

Afişe cu mesajul „Ardealul, pământ unguresc!” lipite în Oradea
ORADEA - Câteva zeci de afişe în limba maghiară, cu mesajele “Ardealul, pământ unguresc!” şi “Ardealul a fost şi va fi pământ unguresc”, au apărut duminică în Oradea. Afişele au fost lipite în parcul 1 Decembrie, unul pe stauia Ostaşului Necunoscut, în faţa Liceului „Ady Endre” şi pe un avizier din faţa Prefecturii Bihor.„Întradevăr au apărut afişe pe avizierul din faţa instituţiei dar au dispărut”, a declarat Florin Birta, purtătorul de cuvânt al Prefecturii BIhor.

Un astfel de afiş a fost dezlipit duminică şi de o patrulă de jandarmi, de pe statuia Ostaşului Necunoscut din Parcul 1 Decembrie. “O patrulă de jandarmi a ridicat un astfel de afiş din Parcul 1 Decembrie”, a confirmar ofiţerul de presă al IJJ Bihor, lt. Ioan Bogdan.

Unul dintre afişe reprezenta conturul Ardealului, pe fundal alb-roşu-verdem dezlipit de România şi pe care scria: „Ardealul a fost şi va fi pământ unguresc”. În al doilea afiş era reprezentată o biserică reformată, steagul Ungariei şi mesajul „Ardealul, pământ unguresc!”. Reprezentanţii UDMR spun că cei care au lipit acele afişe cu siguranţă nu sunt orădeni şi că este o provocare. „Nu le-am văzut şi nici nu am ştiut de ele. Dar consider că este o provocare lansată de cei cărora nu le place că în Oradea nu există astfel de probleme. Nu cred că sunt orădeni sau din cadrul comunităţii noastre. Consider că este o provocare, vine campania electorală şi unele partide o să facă conferinţe de presă pe temele astea să spună ce s-a întâmplat ca să încerce să sară peste pragul electoral pe care nu l-au atins la alegerile trecute”, a declarat preşedintele executiv al UMDR Bihor, Szabo Odon.

Reprezentanţii Primăriei Oradea au precizat că lipirea afişelor a fost neautorizată şi că nu au primit nicio reclamaţie cu privire la apariţia lor.
Georgiana Anghel

 

Din cauza comentariilor xenofobe, forumul a fost închis! Redacţia Bihor Online