Agenda de week-end pentru consumatorii de cultura, la Timisoara

De S.P.D.
Narcisa Brumar Violetta
Narcisa Brumar Violetta
O operă celebră, spectacole de teatru, muzică franceză şi expoziţii -eveniment: consumatorii de cultură au agenda plină la sfârşitul acestei săptămâni, în Timişoara.

Opera Naţională Română din Timişoara are pe afişul serii de duminică, 3 februarie 2013, de la ora 19, o operă celebră a lui Giuseppe Verdi: Traviata. Producţie luxuriantă, de o seducătoare eleganţă, montarea restaurează atmosfera unei lumi dedate plăcerii, în care iubirea e o sensibilă camelie.

Rochii cu crinoline, dantele, paiete, strasuri, cristale şi şantung din Asia: pentru realizarea celor 150 de costume ale spectacolului s-au folosit 4100 de metri de pânzeturi preţioase. Violetta Valery va fi interpretată de graţioasa soprană Narcisa Brumar, iar pentru rolul Alfredo Germont a fost invitat Stelian Negoescu (Craiova). Spectacolul va fi dirijat de Mihaela Silvia Roşca.

Publicul Teatrului Naţional Timişoara îşi va începe week-end-ul în…Copenhaga. Spectacolul cu piesa lui Michael Frayn, în regia Adei Lupu, va fi jucat vineri, 1 februarie, de la ora 19, în Sala 2 TNT, de actorii Ramona Dumitrean, Ion Rizea și Ionuț Caras. Spectacolul are la bază un text care a făcut vâlvă nu doar în mediile artistice, ci și în cele științifice, prin abordarea ingenioasă a unui subiect care nu și-a epuizat misterul: întâlnirea de la Copenhaga, în 1941, dintre fizicienii Niels Bohr și Werner Heisenberg, savanții care prin studiile lor în domeniul fizicii nucleare din timpul celui de-al doilea război mondial au ținut pentru o clipă viitorul lumii în palmă.

“Copenhaga” este o piesă distinsă cu Premiul Tony, Premiul New York Drama Critics, Premiul Molière, Premiul Drama Desk. Sâmbătă, 2 februarie, de la ora 19, în sala mare a TNT pasionaţii de teatru au întâlnire cu “Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, un spectacol al regizorului Ion Ardeal Ieremia, iar duminică, 3 februarie, de la ora 19, în Studio 5 se reia “Cloaca”, de Maria Goos, în regia Mihaelei Lichiardopol.

Filarmonica Banatul le propune melomanilor o seara de muzică franceză vineri, 1 februarie, de la ora 19, în sala Capitol. Programul concertului simfonic dirijat de Gheorghe Costin cuprinde “Preludiu la după-amiaza unui faun” de Claude Debussy, manifest al impresionismului francez, care ilustrează o poezie a lui Stéphane Mallarmé, apoi Concertul în Sol major pentru pian şi orchestră şi „La valse” de Maurice Ravel, iar solista serii va fi pianista Atena Carte.

Şi pentru cei pasionaţi de artele plastice, sfârşitul săptămânii îşi revarsă cornul abundenţei la Timişoara. La Muzeul de Artă din Piaţa Unirii, Palatul Baroc, vineri 1 februarie se deschide expoziţia-eveniment « Goya. Cronicarul tuturor războaielor », prilej de a admira 82 de gravuri realizate de artistul spaniol în seria « Dezastrele războiului ».

Şi în spaţiul de artă contemporană Calina s-a deschis o nouă şi foarte provocatoare expoziţie: « Foarte în plus/pictură », de Ioana Iacob. Ambele librării Cărtureşti din Timişoara sunt acum « « mobilate » cu noi expoziţii: « Umbra cărţii- bibliotecă utopică », 19 cărţi -obiect de Suzana Fântânariu pe strada Mercy şi « Undeva în Maramureş », fotografie de Andrei Bucisan.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !