Agenţia de Transplant la Oradea

2Comentarii
Dr. Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant din România
Dr. Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant din România
Şeful Agenţiei Naţionale de Transplant din România, împreună cu alţi doi experţi vin la Oradea.

Dr. Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant din România, împreună cu Andrei Nica (consilier la ANT, pe probleme de transplant de ţesut osteotendinos) şi Mihai Luncan (primul medic din România care a efectuat o intervenţie chirurgicală prin criogenie) de la Cluj, vin la Oradea.

Felicită Bihorul

Cei trei experţi de marcă din domeniul transplantului de organe umane vor susţine sâmbătă, la prânz, o conferinţă de presă, la Spitalul Judeţean din Oradea. Musafirii vor felicita coordonatorul judeţean pe probleme de transplant, echipele de medici şi asistenţi medicali de la Judeţean care s-au implicat în intervenţiile de prelevări de organe.
Surse din domeniul medical au informat că şefii de la ANT vor să înmâneze şi distincţii la Judeţean, pentru că în acest spital din Oradea s-au efectuat cele mai multe prelevări de organe din 2008 încoace. Anul trecut s-au efectuat şapte prelevări de organe, iar în acest an, până la data redactării acestui material s-au efectuat opt prelevări de organe, la care se adaugă alte 10 încercări nereuşite din cauza faptului că rezultatele analizelor de la pacienţi au contraindicat prelevarea din cauza unor viruşi din organism.

Bihorul e primul

Coordonatorul judeţean pe probleme de transplant, dr. Carmen Pantiş, a reuşit în ultima perioadă să sensibilizeze opinia publică în legătură cu importanţa prelevării de organe. Acest act medical este unul benevol, neremunerat, care se efectuează doar la pacienţi în moarte cerebrală (şi doar dacă analizele medicale ale acestora permit prelevarea). Un pacient aflat în moarte cerebrală nu mai are nicio şansă la viaţă şi, odată declarat acest diagnostic, pacientul are de trăit, ca o legumă, conectat la aparate, maxim 7 zile. Prelevarea de organe în timp util de la acest tip de pacienţi permite însă salvarea altor bolnavi înscrişi pe listele de aşteptare la transplant de organe.
Prin gestul suprem făcut de familiile cu pacienţi în moarte cerebrală, bihorenii au salvat în 2008 şi 2009, cela mai multe vieţi omeneşti din România, dăruind viaţă prin prelevarea organelor de la rudele lor în moarte cerebrală.

Otilia Sandor2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor