Agentia Europeana de Mediu a acceptat taxa auto

11Comentarii
Agentia Europeana de Mediu a acceptat taxa auto
BRUXELLES – Taxa de prima inmatriculare continua sa suscite controverse, cu atat mai mult cu cat oficialitatile romane urmeaza sa prezinte la Bruxelles grila refacuta, dupa repetatele avertismente ale Comisiei Europene.

Luni, dna Jacqueline McGlade, reprezentanta a Agentiei de Mediu Europene, a pledat pentru introducerea si mentinerea TAXEI DE MEDIU, data fiind poluarea substantiala din tara noastra.

Nu putem decat sa subscriem si sa sustinem acelasi lucru, cu atat mai mult cu cat, initial, tocmai despre taxa de mediu era vorba. Cum a ajuns ea sa se transforme in taxa de prima inmatriculare e insa alta treaba, care a si condus la masurile discriminatorii acuzate de comisarul european Kovacs.

In consecinta, inclusiv dupa pozitia exprimata ieri, de doamna Jacqueline McGlade, problema noastra ramane aceeasi, fiind legata de cuantumul taxei, care ar trebui sa scada considerabil si, mai ales, de alinierea la practicile europene, in sensul ca, pe masura ce o masina este mai veche, taxa sa fie mai mica si nu invers, cum se tot incearca de aproape un an.
Asadar, Agentia a acceptat taxa auto, dar recomanda ca valoarea acesteia sa fie stabilita in functie de tipul masinii si sa fie corelata cu reduceri la alte taxe de mediu, a declarat, luni, directorul AEM, Jacqueline McGlade.
Astfel de taxe, pentru calitatea aerului, au fost introduse de mai multe state europene. Spre exemplu, in Danemarca taxele de acest tip sunt foarte mari. Noi sustinem ideea ca aceste taxe sa fie stabilite in functie de tipul masinilor si de cat de poluante sunt acestea , a explicat directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu.Potrivit oficialului european, taxa de prima inmatriculare ar trebui sa fie una de provocare .
Potrvit acesteia, statele ar trebui sa stabileasca o taxa mai mica pentru cei care isi cumpara masini mai putin poluante decat sa-i amendeze pe cei care conduc masini care poluaeza foarte mult.
De asemenea, acesta a explicat ca, potrivit modelului tarilor europene care au implementat deja taxe asemanatoare taxei auto, Romania ar trebui sa coreleze aceasta taxa cu altele, cum ar fi TVA-ul sau taxa de drum.
In majoritatea tarilor europene, cei care platesc astfel de taxe sunt scutiti de plata TVA-ului sau a taxei de drum , a mai spus oficialul AEM.
Ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, declara, la inceputul acestei luni, ca, potrivit unui proiect de lege, taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenite de la masini, platita de operatorii economici la Administratia Fondului pentru Mediu, va fi eliminata, deoarece, prin corelare cu taxa auto, s-ar ajunge la o dubla taxare.
Ministerul Economiei si Finantelor va trimite, in cel mult trei zile, Parlamentului noua formula de calcul a taxei de inmatriculare auto, dupa ce vor fi incheiate discutiile cu expertii Comisiei Europene, a declarat, ieri, ministrul de resort Varujan Vosganian.
Saptamana trecuta, ministrul economiei si finantelor anunta ca taxa auto va fi prezentata Parlamentului, pe 23 mai, dupa finalizarea discutiilor cu expertii europeni. Ministrul a precizat, luni, ca termenul pentru prezentarea grilei de calcul a fost amanat pentru ca discutiile s-au prelungit pentru alte doua, cel mult trei zile.
Ministerul Economiei si Finantelor va trimite Parlamentului varianta taxei agreata cu specialistii Comisiei Europene, sub forma de amendamente la ordonanta de urgenta 110/2006 privind modificarea Codului Fiscal. Ordonanta este, in prezent, in dezbatere la comisiile de specialitate ale Parlamentului.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor