AIO nu mai vinde ci doar construieste

AIO nu mai vinde ci doar construieste
Doar Serviciul de Parcări şi-a mărit anul trecut încasările, ajungând la recordul de un milion de euro.

Conform raportului de activitate pe 2010, prezentat săptămâna trecută, de către conducerea Administratiei Imobiliare Oradea, anul trecut, instituţia şi-a mărit gradul de încasare a veniturilor proprii la 98,8% în 2010 faţă de doar 51,9% în 2009. Dublarea gradului de încasare s-a datorat însă unei planificări mai realiste, sumele încasate fiind aproape aceleaşi în cei doi ani.

Astfel, în anul 2009, AIO şi-a prognozat venituri de 30,1 milioane lei din care a încasat  15,6 milioane lei. Iar în 2010, AIO şi-a programat venituri de 15 milioane lei din care a încasat 14,8 milioane lei.

Cea mai mare creştere a încasărilor a realizat-o Serviciul Parcări, de la 2,4 milioane lei în 2008, la 4,6 milioane lei, echivalentul unui milion de euro, în 2010. „Acest lucru a fost posibil printr-o mai bună gestionare a locurilor de parcare din oraş, precum şi prin întărirea controlului”, a subliniat directorul AIO, Cristian Beltechi.

Corso-ul, vândut demult

„Veniturile AIO au scăzut constant în ultimii ani. Acest lucru nu trebuie însă să surprindă, explicaţia lui fiind că am luat hotărârea să nu mai vindem din terenuri şi clădiri din proprietatea Primăriei, decât atunci când suntem absolut obligaţi să înstrăinăm bunuri imobile ale municipalităţii”, a precizat viceprimarul Rozalia Biro, în conferinţă de presă.

Concret, noua politică de protejare a patrimoniului oraşului a făcut ca veniturile totale ale AIO să scadă de la 36,6 milioane de lei – în anul 2008 la 14,8 milioane lei în 2010.

Acum, instituţia administrează, printre altele, 774 hectare de teren aflate în patrimoniul municipiului şi al Statului Român, 1.040 de locuinţe din fondul de stat, 203 locuinţe ANL, 101 locuinţe din fondul municipal, 303 garsoniere în cămine de nefamilişti, 49 de cabinete medicale, 244 spaţii cu altă destinaţie, 86 de unităţi de învăţământ dar şi baze sportive cum ar fi Stadionul Municipal, Arena „Antonio Alexe”, Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu” sau baze de agrement precum Orăşelul Copiilor sau Cetatea Oradea (ştrandurile fiind în administrarea RAPAS).

Terenuri la judecată

În plus, municipalitatea este parte civilă într-o serie de procese penale în care sunt judecate fraude imobiliare ce au afectat terenuri ale Primăriei. Dintre inculpaţi îi amintim pe Erszebet Urbanovici (fostă Szentivany), Viorica Luca, topograful Calamar Francisc şi topograful Marian Sterian, decedat la câteva luni după condamnare. Pe de altă parte, Primăria mai are şi procese civile cu orădeni care şi-au revendicat terenuri naţionalizate.

Obiective pentru 2011

Principalele obiective ale AIO pentru anul în curs sunt construirea unei grădiniţe noi pe strada Liszt Ferencz, continuarea lucrărilor la viitorul Campus Şcolar, Teatrul de Stat Oradea, Cetatea Oradea, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Grădiniţa cu program prelungit nr. 30, execuţia complexului multifuncţional cu parcaje supraetajate din zona Tribunalului Bihor, execuţia parcării situate pe strada Braşovului, reabilitarea pavilionului nr. 8 din Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Oradea şi amenajarea ambulatoriului din cadrul Maternităţii (prin co-finanţare de la Ministerul Sănătăţii).

C.H.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !