Ajută romii fără acte

Ajută romii fără acte
ORADEA – La Centrului Educaţional pentru Romi Oradea a avul loc o întâlnire organizată de Fundaţia Ruhama în parteneriat cu Consiliul Judeţean – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bihor, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a Judeţului Bihor, Instituţia Prefectului – prin Biroul Judeţean pentru Romi şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor.

Colaborarea dintre aceste instituţii are drept scop sprijinirea romilor din 30 de localităţi bihorene pentru obţinerea actelor de identitate, de stare civilă şi de proprietate.

„De la mijlocul lunii ianuarie am vizitat gospodăriile romilor din nouă localităţi, la aproape 2600 de persoane fiind identificate peste 600 de probleme în ceea ce priveşte actele”, spune Daniela Tutoş, coordonatorul proiectului de la Ruhama.

Sprijin

Procedura de obţinere a actelor este greoaie. Un asemenea caz a fost întâlnit recent de reprezentanţii Ruhama.

„Este vorba despre o tânără de 22 de ani, fără certificat de naştere şi carte de identitate, mamă a doi copii, de asemenea fără acte. Am înaintat cererea de înregistrare tardivă la Judecătorie pentru obţinerea actelor mamei. Când le vom primi, va urma cererea pentru copilul de doi ani şi pentru cel de trei luni”, explică Marinel Ludovic Teglas.

Pentru conştientizarea romilor privind actele, partenerii proiectului au stabilit două direcţii de lucru: responsabilizarea lor şi ajutorul pentru condiţii mai bune de trai.

„Am încercat să le arătăm cât sunt de importante actele, care le oferă nişte drepturi. Este nevoie şi de implicarea autorităţilor locale în gestionarea acestor probleme”, spuneNicoleta Matei, de la DEP Bihor.

Întâlnirea de azi face parte din proiectul „Kom sem me?” (Cine sunt eu?), derulat timp de un an, finanţat în cadrul programului Phare 2005 „Accelerarea Implementării Strategiei Naţionale pentru îmbunătăţirea Situaţiei Romilor.”Un program similar e desfăşurat de ASCO la nivelul Oradiei.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !