Ajutaţi de vicepremierul slovac

Ajutaţi de vicepremierul slovac
BIHOR – Duşan Caplovici, vicepremierul Slovaciei, a vizitat ieri comunităţile slovace din Bihor, fiind însoţit în periplul său de Jan Şoth, ambasadorul Slovaciei în România, Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Slovaciei în ţara noastră, şi de deputatul bihorean Adrian Merka.

Oficialul a împărtăşit cu presa impresiile făcute în localităţile din Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Hotelul Continental, la care a întârziat o oră şi jumătate.

Cu ajutor european
Delegaţia slovacă a poposit ieri la Şcoala cu clasele I-VIII din Şinteu, apoi s-a deplasat la Budoi, unde vicepremierul a depus o coroană de flori în memoria lui Jozef Kozacek, important om de cultură, al cărui nume îl poartă şcoala din localitate.
„La Suplacu de Barcău am avut o întrevedere cu autorităţile locale, cu care am discutat despre sprijinirea proiectelor de dezvoltare regională şi accesarea fondurilor europene”, a declarat Duşan Caplovici.
Întrebat dacă va face lobby pentru sprijinirea comunităţilor slovace din Bihor, vicele a declarat că „nu trebuie să fac asta, deoarece oficiul pentru slovacii din străinătate intră sub competenţele mele. Prin intermediul acestui oficiu se oferă granturi pentru diferite proiecte şi cărţi pentru răspândirea culturii”, a mai spus Duşan Caplovici.

20.000 în România
Potrivit statisticilor, în ţara noastră trăiesc circa 20.000 de persoane care se declară a aparţine minorităţii slovace. Duşan Caplovici a declarat că a fost plăcut impresionat de faptul că slovacii din Bihor şi-au păstrat identitatea culturală, motivând că meritul este în principal al oamenilor care au aderat la această identitate. Vicepremierul a mai spus că roluri importante în acest sens l-au avut Biserica şi Guvernul României, care sprijină minorităţile din ţară.

Sebastian Kovacs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !