Ajutati-l si voi sa umble din nou

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
3Comentarii
Ajutati-l si voi sa umble din nou
Îl cheamă Gabriel Sebastian Cuban, e din Sîntandrei şi tragedia lui a început pe când avea doar 12 ani.

Sebi a fost atunci diagnosticat cu o boală încet progresiva care i-a afectat laba picioarelor, lăsându-l aproape fără nicio mobilitate la nivelul gleznelor. Mersul îi devenea treptat tot mai greoi, apăsat, iar medicii care l-au consultat în copilărie îi spuneau că nu e niciun remediu. Sebi nu s-a lăsat însă şi a aflat la un moment dat de centrul de protezare şi ortezare Theranova Oradea (unde mulţi oameni au fost îndrumaţi şi şi-au regăsit mobilitatea). I s-au confecţionat orteze pentru a putea să umble. Ortezele, spune Sebi, l-au ajutat mult, dar pe măsură ce creştea, picioarele lui nu mai dădeau “randament” nici măcar cât avusese în momentul diagnosticării.

Documentare

Sebi nu s-a lăsat învins şi a continuat să se documenteze despre orice posibilitate care l-ar ajuta să umble din nou. A fost la un moment dat la mult mediatizatul spital din Viena – AKH, unde a fost consultat şi unde a fost informat că ar putea să accepte unele operaţii, dar fără rezultate sigure. Sebi s-a întors în ţară, a plecat apoi la o clinică privată de la Cluj-Napoca, unde I s-a spus acelaşi lucru. Nu s-a dat bătut nici atunci şi a continuat, cum spune el, “cursa pentru găsirea leacului. La Spitalul Judetean Oradea medicii i-au spus la fel, că ar putea fi operat de câteva ori dar rezultatele pot să nu fie cele aşteptate.

Operat la noi

La un moment dat tânărul şi-a adus aminte de dr. Florin Cosma, medic ortoped care i-a salvat mama (suferise o fractură) în urmă cu câţiva ani de zile.

Sebi l-a căutat pe medic şi l-a găsit la Spitalul Pelican Oradea. Sebi citise mult despre problema lui de sănătate şi aflase că există un tip de intervenţie chirugicală care presupunea amputarea ambelor picioare printr-o tehnică specială şi ulterior protezarea lor. Sebi aflase şi de faptul că această operaţie se face în străinătate doar de către anumiţi medici şi la preţuri exorbitante.

Surpriza plăcută, după ani de zile de căutări, a fost când Sebi a aflat că dr.Cosma e familiar cu intervenţia chirurgicală specială şi a şi acceptat să o realizeze.

În noiembrie anul trecut Sebastian a fost operat, iar recuperarea a decurs după aşteptările lui. Sebi s-a interesat şi de costurile protezelor pe care ar trebui să le poarte după operaţie: aproximativ 14.000 euro. Bucuros de reuşita operaţiei, sebi a început să adune bani şi avea în plus o promisiune de un împrumut. Acesta din urmă însă, spune Sebi – s-a dovedit a fi doar “vorbe-n vant”.

Nu după mult timp, Sebi a devenit tatăl unui băieţel frumos şi sănătos, cheltuielile s-au înteţitşi economiile care tre-buiau pentru proteze parcă nu mai putea să le adune.

Până acum, spune Sebi, doar personalul de la Spitalul Pelican l-a ajutat vizibil şi cadrele medicale vor şi acum să ajute la strângerea de bani pentru ca Sebi, rămas acum doar cu visul că ar putea umbla din nou, să primească proteze.

Sebi nu vrea să supere pe nimeni, nici să îşi împovăreze semenii, de aceea, abia acum a acceptat să îşi deschidă cont în bancă, înţelegând că nu e vorba de umilinţă ci chiar de viaţa lui.

Cei care doresc să îl ajute pe Sebi să îşi cumpere proteze, sunt rugaţi să doneze bani în contul în euro deschis la BRD: Cont Euro:RO70BRDE050SV57302790500 sau în contul în lei, deschis la Banca Transilvania: Cont Ron:RO59BTRL00501201777809xx.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor