Ajutoare de urgenţă pentru fermele cu pestă porcină

De Simona Drimbău
Ajutoare de urgenţă pentru fermele cu pestă porcină
Se pregătește un proiect de ordonanță de urgență prin care va aloca aproximativ un milion de lei pentru fermele afectate de pesta porcină africană. Muncitorii concediați de la fermele distruse ar putea primi astfel un ajutor lunar de 500 de lei.


Potrivit proiectului cei 500 de lei vor fi acordaţi unei persoane pentru o perioadă de cel mult şase luni, începând cu data concedierii. Cei care solicită acest ajutor trebuie să aibă o vechime în muncă de minim şase luni. Pentru această sumă nu vor fi plătite impozite și contribuții sociale. Cererile pentru compensație vor trebui depuse de persoana concediată la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă.

De asemenea, de curând Ministerul Finanţelor a transferat ANSVSA 40 de milioane de lei, pe lângă cei 160 de milioane de lei prevăzuţi în rectificarea bugetară, pentru despăgubirea crescătorilor de porci afectaţi de pesta porcină africană.

Astfel, bihorenii care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane cât şi pentru combaterea răspândirii virusului și a căror animale au fost sacrificate vor putea fi despăgubiți. În Bihor, peste 1.000 de porci din 26 de focare au fost sacrificați. Localnicii din comuna Abrămuţ sunt printre cei mai afectați.

Atenţionări

Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) avertizează crescătorii de oi și/sau de capre asupra pericolului pestei micilor rumegătoare, boala care impune sacrificarea oilor și caprelor. Fermierii sunt atenționați să nu cumpere niciun animal sau vreun produs animal din Bulgaria, țară unde au fost depistate, în această vară, focare ale pestei micilor rumegătoare.

În cazul animalelor sau produselor din România, este indicat ca veterinarii să fie anunțați de fermieri despre orice achiziţie sau mişcare de animale și/sau produse, astfel încât pericolul să fie eliminat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !