Ajutor englez contra corupţiei vamale

Ajutor englez contra corupţiei vamale
Ofiterul de relatii cu presa al Ministerului Finantelor Publice ne-a confirmat vineri ca ministrul Sebastian Vladescu s-a întâlnit zilele trecute cu un reprezentant al Crown Agents.

Întâlnirea fusese anuntata si în editia electronica de miercuri a cotidianului britanic Financial Times într-un articol care semnala ca România si-a îndreptat atentia catre firma de consultanta britanica Crown Agents. Aceasta pentru eliminarea coruptiei din interiorul Autoritatii Nationale Vamale, punct cheie în cadrul reformelor cerute pentru aderarea la UE. Deja de la începutul saptamânii un oficial român recunostea ca guvernul ia în considerare optiunile pentru eradicarea coruptiei vamale, fiind constient ca s-ar putea declansa o lupta cu o puternica retea de persoane din interior care controleaza agentia si obtin beneficii în urma coruptiei endemice.

„Campioana la coruptie”

Financial Times îl citeaza si pe Victor Alistar, directorul filialei din România a Transparency International, care afirma ca autoritatea vamala este cea mai corupta institutie din tara. El a precizat ca surse din interior sustin ca functiile de vârf în vamile românesti sunt vândute în mod curent.

De notat ca Bulgaria a apelat înca dn 2002 la Crown Agents ca si consilier al guvernului pentru modernizarea vamilor. Astfel, veniturile vamilor au crescut de la 1,35 miliarde de euro în 2002 la peste 2 miliarde de euro anul trecut, a precizat Guvernul bulgar.

Atât România cât si Bulgaria trebuie sa convinga UE în ce priveste controlul granitelor si coruptia, pentru a putea adera în ianuarie 2007.

Numire la Oradea

Singurul post scos la concurs în acest an în la Biroul Vamal Oradea a fost cel de sef-adjunct. Însa la concursul organizat luna trecuta la Bucuresti au fost respinsi toti cei trei candidati. Astfel, ANV a apelat la o solutie de compromis prin numirea temporara a inspectorului asistent Florin Oros ca si coordonator adjunct pâna la finele anului.

Cristian Horgos