Ajutor social după reguli noi

Simona Vesa, director executiv la Direcţia de Muncă
Simona Vesa, director executiv la Direcţia de Muncă
Ajutorul social acordat în baza Legii nr. 416/2001 va fi acordat după noi reguli. Guvernul a aprobat în ultima şedinţă normele metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările ulterioare.

„Ajutorul social se va acorda pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere, însoţite de acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii”, a precizat Simona Vesa, director executiv la Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie (DMSSF) Bihor. Cererile se soluţionează în maximum 30 de zile de la data înregistrării la primăriile de domiciliu ale solicitanţilor.

„Efectuarea anchetei sociale, la domiciliul sau reşedinţa solicitantului, este obligatorie. În cazul în care cei care solicită acordarea ajutorului social refuză să furnizeze informaţiile necesare întocmirii anchetei sociale, nu vor primi ajutor social”, a adăugat directorul executiv al DMSSF Bihor

Bunuri strict necesare

Noile prevederi simplifică procedurile de testare a veniturilor, în vederea stabilirii venitului net lunar pentru cei care solicită ajutor social. Actul normativ introduce o listă a bunurilor considerate de strictă necesitate.

„În lista bunurilor de strictă necesitate se regăsesc, printre altele: o maşină de gătit, frigider şi/sau congelator; o maşină de spălat; un aspirator de praf; un televizor; un telefon fix sau mobil; un calculator personal; terenul pe care se află locuinţa, precum şi cel care împrejmuieşte imobilul, dar nu mai mult de 500 mp în zona urbană şi 1.000 mp în zona rurală, animale, alte bunuri provenite din ajutoare sau donaţii etc.”, a subliniat Simona Vesa.

În lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate se regăsesc: clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu; aparate de filmat; camere video; laptop-uri; tablouri şi obiecte de artă; autoutilitare; autocamioane; şalupe; tractoare; cazane de fabricat rachiu, precum şi depozite bancare ce depăşesc ca valoare nivelul venitului minim garantat, calculat pentru un an de zile. Cine are în propietate cel puţin unul dintre bunurile care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale nu va beneficia de ajutor social.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !