Al XIII-lea festival slovac la Valea Cerului

De Călin Corpaş
Slovacii îşi vor etala din nou dinamicele dansuri populare
Slovacii îşi vor etala din nou dinamicele dansuri populare
Sâmbătă şi duminică (15 – 16 iulie) are loc în localitatea Valea Cerului din comuna Suplacu de Barcău tradiţionalul Festival Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac.

Organizat de UDSCR, evenimentul este cel mai mare festival al comunității slovace din România.

Ajuns la ediţia a XIII-a, festivalul se adresează nu numai slovacilor, ci tuturor celor interesaţi de cultura populară. Festivalul aduce pe scenă formații artistice slovace atât din țară, cât și din străinătate, precum Serbia, Croația, Slovacia, Polonia, acolo unde sunt comunităţi slovace.

Ansamblul folcloric gazdă este „Cerovina”, alte ansamblul din Bihor ce vor ocupa scena fiind „Lipka”, din Budoi, comuna Popești și ansamblul folcloric „Ďatelinka” din Vărzari, comuna Popești.

Vor să fie cunoscuţi

„Inițiat în anul 2004, când s-au sărbătorit 150 de ani de la sosirea primilor slovaci în localitatea Valea Cerului, festivalul se organizează an de an din nevoia de a reuni comunitatea slovacă atât din țară cât și din străinătate în cadrul unei manifestări folclorice ample și care să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele și dansurile specifice comunității slovace din întreaga Europă și nu numai.

Prin dansul şi cântecul popular se face legătura spirituală între personalitatea fiecărui participant activ sau pasiv la eveniment şi elementele culturii tradiţionale slovace, fapt care întărește identitatea naţională a membrilor comunităţii slovace, iar la membrii majorităţii cultivă o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii slovace în contextul multicultural al comunei Suplacu de Barcău, al județului Bihor și al României”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele UDSCR, Adrian-Miroslav Merka.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !