Alarmă falsă privind un accident nuclear

1Comentariu
Dezastru nuclear
Dezastru nuclear
BUCUREŞTI – Nu se confirmă un posibil accident nuclear la vreuna dintre centralele nucleare din ţările vecine României. O spune din nou Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, ca să pună capăt rumorii naţionale că s-ar fi întâmplat ceva. Valorile radioactivităţii mediului sunt în limitele normale, spun oficialii CNCAN.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative a precizat, joi, că zvonurile privind un posibil accident nuclear în Ucraina sau altundeva în vecinătatea graniţelor naţionale nu se confirmă.

În cadrul sistemului internaţional de notificare rapidă, nu a fost notificată nicio urgenţă nucleară sau radiologică şi nu s-a primit nicio notificare oficială din partea Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) sau a altui stat, cum că s-ar fi produs vreun incident sau accident nuclear undeva în lume.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) face această precizare ca urmare a zvonurilor apărute recent, cu privire la un potenţial accident nuclear cu impact asupra teritoriului României.

Autorităţile române au contactat telefonic AIEA, pentru a se asigura că nu a avut loc niciun incident sau accident nuclear, care ar putea avea impact radiologic asupra teritoriului naţional. La rândul lor, autorităţile ucrainene au dezminţit şi ele aceste zvonuri.

Buletinele cu situaţia radiologică la nivelul României, întocmite de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi distribuite zilnic către autorităţile cu responsabilităţi în domeniu infirmă, de asemenea, zvonurile apărute, valorile radioactivităţii mediului situându-se în limitele de variaţie ale fondului radioactiv natural.

Autorităţile române monitorizează, în continuare, situaţia şi vor aduce la cunoştinţa autorităţilor, mass-mediei şi populaţiei orice eveniment care ar putea avea impact radiologic asupra teritoriului României.

La nivel internaţional, există şi funcţionează un sistem de notificare rapidă a unui accident nuclear sau urgenţă radiologică. Bazele acestui sistem dezvoltat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena au fost puse odată cu semnarea de către statele membre a Convenţiei Internaţionale pentru Notificare Rapidă în caz de accident nuclear.

România a devenit stat membru al acestui sistem de notificare o dată cu aderarea în 1990 la această Convenţie. Atât România, cât şi ţările vecine sunt parte în cadrul acestui sistem internaţional de notificare.

În plus faţă de semnarea Convenţiei Internaţionale autorităţile de reglementare în domeniul nuclear din Romania, Ucraina, Bulgaria şi Ungaria au semnat tratate bilaterale de schimb de informaţii şi notificare rapidă în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică, a mai comunicat IGSU.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor