ALEGE CÂINELE POTRIVIT !

Reactualizat la:
ALEGE CÂINELE POTRIVIT !

Briard

 Numele de Briard, a fost folosit pentru prima dată  în 1809, în prima expoziţie agricolă organizată la abaţia Rozier. În 1863, la prima expoziţie canină din Paris, o femelă cu trăsăturile Briardului a obţinut BIS-ul.

. În 1888, P. Mégnin a scris în L’Eleveur (Crescătorul): ” Briardul este rezultatul unei încrucişări între Barbet şi Berger de Beauce; caracterisica distinctivă a Briar-ului este blana sa lungă şi lânoasă.”

Briard-ul a fost înregistrat pentru prima dată în 1885 iar primul standard a fost realizat de Clubul francez al câinelui de turmă în 1897.

 

Aspect fizic: trup uşor mai lung decât înalt; bine proporţionat; alură vioaie; cap putenic, alungit; stop pronunţat, frunte rectangulară; ochide culoare închisă, aşezaţi orizontal, mari şi acoperiţi de fire lungi de păr; urechi prinse sus; sunt apreciate urechile cupate şi purtate drept; corp solid, musculos, piept larg, adânc; crupă uşor înclinată; spate drept; rasei îi sunt caracteristici doi pinteni, aşezaţi foarte jos; labe rotunde, puternice; picioare musculoase; coada nu este cupată, este stufoasă, formând un cârlig la vârf, este purtată jos, fără să atârne într-o parte sau alta.

Temperament: în ciuda unei uşoare aparenţe de ursuleţ, câinele este un atlet cu alură impunătoare; este agil, echilibrat, curajos, calculat, viguros şi foarte sociabil; este foarte afectuos, loial, şi jucăuş; se ataşează de stăpânul său şi îi place să se joace cu copiii; are un comportament rezervat faţă de străini, iar masculul îşi manifestă caracterul dominant.

Culori: sunt acceptate toate culorile uniforme (cu excepţia albului), maro, nuanţe de mahon sau combinaţii bicolore; sunt preferate nuanţele închise.

Roba: păr aspru, uscăţiv (asemănător celui de capră); subpărul este mic, nu mai mare de 7 cm.

Înălţime: masculi: 62-68 de cm.; femele: 56-64 de cm.

Greutate: 30-40 kg.

Condiţii de viaţă: un câine robust şi activ precum Briardul are nevoie de mult spaţiu pentru a-şi consuma energia; nu este un câine potrivit pentru viaţa de apartament.

Întreţinere: blana lui trebuie periată şi pieptănată regulat pentru a nu se încâlci: de două sau de trei ori dacă este câine de curte; o dată sau de două ori dacă este câine de interior.

Dresaj: are nevoie de un antrenament foarte strict încă de la o vîrstă fragedă din cauza uşoarei încăpăţânări şi a caracterului dominant; atinge maturitatea după vârsta de 2- 3 ani.

 

 

 

Beagle

 

Beagle este o rasă foarte veche, menţionată încă din secolul al III-lea de bardul scoţian Ossian. Rasa Beagle era favorita regelui Henric al VIII-lea şi a reginei Elisabeta I. La vremea aceea au fost descrise trei varietăţi ale rasei: Beagle de Sud, cel mai mare (45 cm., blană alb-negru), Beagle de Nord (de dimensiuni medii) şi Micul Beagle, având dimensiuni mai mici de 35 cm; la această varietate apărea Elisabeth Beagle (sub 20 cm. înălţime), cunoscut şi sub numele de „Beagle cântător” datorită lătratului său melodios. Un câine potrivit pentru toate genurile de proprietar, el a devenit cel mai cunoscut câine de vânătoare din lume.

 

Aspect fizic: cel mai mic câine englezesc de miros; conformaţie compactă; mic, bine legat; elegant; alură vioaie; cap puternic, fără riduri; craniu uşor bombat; puntea nasului dreaptă; maxilare puternice; bot scurt; buze uşor pendulante; ochi maro închis, mari, depărtaţi, cu o expresie blândă; urechi prinse jos, alungite, cu vârfuri rotunde; atârnă de-a lungul obrajilor; corp compact; gât lung; piept larg, adânc; picioarele din faţă sunt drepte, bine plasate sub trup; spate plat şi musculos; membre musculoase, cu coapse puternice; labe rotunde, uşor alungite, cu degete puternice; coadă groasă, de lungime moderată, prinsă sus şi purtată vesel.

Temperament: este vesel, curajos, rapid, inteligent, echilibrat, rezistent, are un simţ al mirosului foarte dezvoltat şi un lătrat  puternic; este un câine entuziast, eficient la luarea urmei, lătrând des pentru a fi localizat; poate vâna singur, în perechi sau în haite; în Anglia el este folosit numai la hăituitul şi vânatul vulpilor; este afectuos, echilibrat şi potrivit pentru viaţa de familie.

Culori: toate culorile acceptate, cu excepţia culorii ficatului; blana cu tipar tricolor: alb, negru şi roşcat intens; blana cu tipar bicolor: alb cu roşcat intens; galben-citron şi roşcat.

Roba: scurtă, densă, aspră.

Înălţime: de la 33 la 40 de cm.

Greutate: între 15 şi 20 de kg.

Condiţii de viaţă:Beagleul se poate adapta la viaţa de oraş dar are nevoie de mult spaţiu pentru a-şi elibera energia.

Întreţinere: trebuie periat o dată sau de două ori pe săptămână iar urechile necesită o toaletare atentă.

Dresaj: are nevoie de un antrenament ferm.

 

 

 Scottish terrier

 

Această rasă a apărut în Highlands, în norul Scoţiei, mulţumită eforturilor crescătorilor din Aberdeen (de aici şi primul nume al rasei – Aberdeen terrier). Forma actuală  a exemplarelor rasei datează de la debutul secolului al XIX-lea. Primul Club de Scottish terrier a apărut în 1882 iar standardul rasei a fost publicat în 1889. Folosit, la început, la vânătoarea de vulpi şi bursuci, Scottish terrierul este folosit acum ca animal de companie.

 

Aspect fizic: cap alungit; craniu uşor aplatizat; stop uşor pronunţat; bot solid şi înalt; nas mare; mustăţi groase; ochi ovali, larg depărtaţi; urechi mici, prinse sus, purtate erect, acoperite cu păr scurt, mătăsos; corp compact; gât musculos, de lungime moderată; piept bine coborât; coaste bine arcuite; tren posterior extrem de viguros; spate scurt, foarte musculos; zonă renală musculoasă, înaltă; labe late, compacte şi rotunde; picioare scurte, cu osatură plină; coadă de lungime moderată (aprox. 17,78 cm), groasă la rădăcină, subţiindu-se către vârf, purtată drept sau uşor curbată.

Temperament: este un câine foarte robust, vioi, rezistent, agil şi curajos; are o personalitate puternică şi este independent, mândru şi hotărât; se ataşează foarte mult de stăpânul său, este afectuos şi vesel, fără să exagereze în manifestări; incoruptibil, foarte neâncrezător faţă de străini, el este un bun câine de pază, oricând gata să-şi atace “duşmanul”; latră foarte rar.

Culori: neagră, arămie sau nuanţe tigrate, indiferent de culoare.

Roba: lungă, aspră, sârmoasă, densă, strâns lipită de piele; subpăr scurt, moale şi dens.

 

Înălţime: între 25 şi 28 de cm.

Greutate: între 8,5 şi 10,5 kg.

Condiţii de viaţă:Scotie se poate adapta la viaţa urbană cu condiţia să fie scos zilnic la plimbare pentru a-şi consuma  surplusul de energie.

Întreţinere: are nevoie de periaj frecvent. Scottish terrier-ul trebuie toaletat de 3-5 ori pe săptămână.

Dresaj: are nevoie de un antrenament strict, ferm, de la o vârstă fragedă, altfel poate fi un companion dificil.

 

 

 

Câine-lup cehoslovac

În anul 1955, au fost practicate pe teritoriul Cehoslovaciei încrucişări între Ciobăneştii germani şi lupii din Carpaţi. În 1965 a fost elaborat un proiect de încrucişare selectivă pentru această nouă rasă, în speranţa de a combina cele mai bune calităţi ale lupului şi ale câinelui. În 1982, câinele-lup cehoslovac a fost recunoscut de Comitetul Cehoslovac al asociaţiei crescătorilor drept rasă naţională. În 1994 rasa a fost recunoscută şi de către FCI.

Aspect fizic: aspect lupoid, constituţie robustă; cap în formă de con obtuz; frunte uşor rotunjită; stop moderat de pronunţat; punte nazală rectangulară; trufă ovală; ochi înguşti, oblici, de culoarea chihlimbarului; urechi înguste, scurte, triunghiulare, purtate drept în sus; corp robust, rectangular; gât neted; piept amplu; zonă renală scurtă, musculoasă; crupă scurtă, uşor înclinată; spate rectangular; membre posterioare puternice; membre anterioare solide; labe anterioare mari şi uşor îndreptate spre exterior; coadă prinsă sus; în stare de repaos atârnă drept în jos iar în acţiune este purtată în formă de seceră.

Temperament: acest câine cu temperament arzător, extrem de activ, îndrăzneţ şi curajos posedă o rezistenţă foarte mare şi reflexe rapide; de o fidelitate excepţională faţă de stăpânul său, el este distant şi neîncrezător în preajma necunoscuţilor, în special a bărbaţilor; este dotat cu capacităţi olfactive superioare celorlalţi câini.

Culori: coloritul lupului, gri gălbui sau gri argintiu cu masca luminoasă caracteristică; fire de păr deschise la culoare la baza gâtului şi pe piept; masca de culoare gri închis se tolerează.

Roba: dreaptă, bine lipită de corp; subpărul este abundent pe perioada de iarnă.

Înălţime: masculi: cel puţin 65 de cm.; femele: cel puţin 60 de cm.

Greutate: masculi: cel puţin 26 de kg.; femele: cel puţin 20 de kg.

Condiţii de viaţă:acest câine-lup este destinat unei persoane care posedă o înţelegere excelentă a comportamentului animal.

Întreţinere:

Dresaj: necesită un dresaj ferm, care să înceapă de timpuriu.

 

Mihaela Istrate

 

Articol din revista DOG MAGAZIN0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !