„Alege să fii corect!”, o campanie de prevenire a fraudelor electorale

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
3Comentarii
„Alege să fii corect!”, o campanie de prevenire a fraudelor electorale
Polițiștii bihoreni implicați în campania națională „Alege să fii corect!”, pentru informarea cetățenilor și prevenirea fraudelor electorale.

În contextul organizării alegerilor parlamentare din 11 decembrie, MAI desfășoară la nivel național campania „Alege să fii corect!”. O campanie de informarea cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot.

Prin intermediul campaniei, care se desfășoară și în județul Bihor, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală și să respecte confidențialitatea votului. În cadrul campaniei au fost realizate mai multe tipuri de materiale suport și au fost alese modalități de promovare multiple pentru a atinge categorii de public țintă cât mai diverse.

Foto: afis campanie Alege sa fii corect  Foto: afis campanie Alege sa fii corect ©

Astfel, 700 de afişe, format A2, tipărite în cadrul campaniei de informare au fost distribuite în judeţul Bihor, pentru a fi amplasate în locuri aglomerate, în sediile unor instituții publice cu aflux mare de cetățeni, precum și la intrarea în fiecare secție de votare. Totodată, fluturași cu mesaje informativ – preventive vor fi distribuiți de polițiștii bihoreni în cadrul unor întâniri cu cetățenii, organizate în locuri cu aflux mare de cetățeni.

Contravenţii electorale

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevazute la Capitolul XI din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Conform legii se pedepsește continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10.12.2016 ora 07:00) și se sancţionează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei. De asemenea este interzisă sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați (amendă de la 4.500 la 10.000 de lei).

Fluturasi campanie Alege sa fii corect Fluturasi campanie Alege sa fii corect ©

Amendă între 1.500 și 4.500 de lei se va da celor care distrug, deteriorează, murdăresc, acoperă prin scriere sau în orice alt mod a listele electorale, platformele-program afişate sau orice afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite. Aceași amendă (1.500 – 4.500 de lei) se va aplica dacă se vor găsi pe un panou electoral mai mult de două afişe electorale de fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care participă la alegeri ori candidat independent. Organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor, se va pedepsi cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Infracțiuni electorale

În această categorie intră oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat (pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi). Aceași pedeapsă se va acorda celui care ce se va face vinovat de împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales.

Pentru utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, persoana în cauză va face închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Dacă se introduce în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, cei găsiți vinovați vor face închisoare de la 6 luni la 3 ani.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor