Alegerea izolației termice potrivite pentru casa ta

Reactualizat la:
1Comentariu
Alegerea izolației termice potrivite pentru casa ta

Conform unui studiu făcut de cei din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, 57% din toată energia unei case se duce pe încălzire și 25% este consumată de aerul condiționat. Doar 18% este consumată de celelalte unități din casă.

Ce am putea face ca să schimbăm acest procentaj? Cum facem ca să economisim energie și până la urmă să economisim bani? Un singur cuvânt. Termoizolare!

Atunci când construim o casă trebuie să conștientizăm că termoizolația este o investiție pe termen lung. Studiile arată că investiția într-o termoizolație care folosește materiale de calitate și eficiente este recuperată în 3 ani de zile din cauza costurilor scăzute cu încălzirea sau răcirea locuinței. Cine investește într-o izolație buna de la început va economisi mult mai mult pe termen lung și va avea un confort ridicat.

Ce este transferul termic?

Fiecare material are anumite proprietăți fizice care îi determină eficiența termică. Adică cât de mult permite sau blochează schimbul de temperatura dintre interior și exterior si invers.

PROPRIETATI IMPORTANTE

  1. Conductivitate termică / λ (lambda)

Capacitatea unui material de a transmite temperatura atunci când este supus unei diferențe de temperatură sau cu alte cuvinte, transportul energiei termice printr-un corp și se măsoară în W/mK.

Cu cât conductivitatea termică a unui material este mai mică, cu atât materialul respectiv lasă mai puțină temperatura să treacă prin el. Un lucru important de ținut minte este că un material este considerat ca fiind termoizolant dacă valoarea coeficientului de transfer termic este mai mică de 0,065 W/mK.

*Valoarea fiecărui material reprezintă media a primilor 5 furnizori găsiți

  1. Rezistența termică (valoarea R)

Rezistența termică este dată de grosimea materialului. Formula de calcul este foarte ușoară și poate să fie aplicată oricărui material dacă îi știm coeficientul de conductivitate termică.

Rezistența termică a unei case se calculează ca fiind suma a tuturor materialelor folosite într-o structură (ex: polistiren + cărămidă+ spumă + rigips). Următorul tabel ne prezintă care sunt valorile R care ar trebui respectate pentru România.

*Sursa: Ministerul dezvoltării Regionale și Turismului, Ordinul nr. 2513/2010

De exemplu dacă în mansardă avem o anvelopa termică compusă din următoarele:

Material

Grosime (d)

Lambda (λ)

R = d/ λ

Rigips

0,02 m

Λ = 0,25

0,08

Aer static

0,05 m

Λ= 0,023

2,17

Vată minerală

0,15 m

Λ = 0,039

3,84

Asterială

0,05 m

Λ = 0,08

0,62

Țiglă

0,03 m

Λ= 0,211

0,14

*Valorile afișate sunt pur orientative

Adunând toate valorile R, vom putea observa care este rezistența termică a întregii structuri. În cazul acesta: 6,85.

În exemplul nostru, dacă înlocuim vata minerală cu spumă poliuretanică cu celulă deschisă de 15 cm cu λ = 0.036, atunci rezistența termică a spumei va fi de 4,16 , rezistența totală va fi de 7,16. Pe lângă asta se mai pune în calcul pelicula continuă pe care o oferă și durabilitatea spumei poliuretanice.

  1. Transmisia termica (valoarea U)

Reprezintă cantitatea de energie pe care o casă o pierde pe metru pătrat atunci când există o diferență de un grad între interior si exterior.

Acum urmează partea un pic mai complicată dar care este mult mai interesantă. Făcând și înțelegând următoarele calcule, putem să vedem cât ne costă transferul termic.

Cu cât valoarea U este mai mică, cu atât materialul este mai eficient pentru prevenirea transferului de căldură . U este o valoare complementară a lui R și se calculează ca fiind inversul lui, U = 1/R.

Pentru exemplu prezentat mai sus, dacă rezistența termică este de 6,85 (vata minerala de 15), atunci Transmisia termică U = 1/6,85 => U = 0,14598 W/m2K dacă între interior și exterior există o diferență de temperatură de 1 grad.

În cazul unei zile de iarnă din Ianuarie în care temperatura de afara este de -15 grade, iar noi avem în interiorul casei 22 grade, avem o diferență de temperatură de 37 de grade. Însemnând că pentru fiecare metru pătrat din mansardă noi pierdem 0,14598 (coeficientul U) * 37 (diferenta de temperatură) = 5,40126 W/m2.

Dacă vrem să calculăm care este pierderea totală de energie a mansardei, trebuie să înmulțim rezultatul (5,40126) cu aria mansardei, să spunem 130 m2. Prin mansardă noi pierdem 702,163 W adică 0,702163 kW de energie în fiecare oră.

Dacă ar fi să aproximăm din punct de vedere al costurilor în care un kW/oră costă 0,72 lei, atunci am pierde pe lună aproape 360 lei (30 zile * 24 h * 0.577 kW * 0.72 lei).

Dacă reluăm calculul și de data aceasta folosim spuma poliuretanică cu celuă deschisă în loc de vată minerală, atunci am pierde în fiecare lună aproximativ 310 lei, economisind cel puțin 50 lei / lună.

Materialele care oferă o peliculă continuă aduc un plus de valoare eficienței termice, adică mai mulți bani economsiți, deoarece nu se creează acele punți termice. Putem să fim surprinși că un astfel de material salvează mai multă energie decât reiese din calcule.

  1. Aplicarea izolației

Dacă acum ești în etapa de proiectare sau construcție a casei, este foarte important să gândești și să calculezi întreaga termoizolație a casei tale încă de la început. Nu-ți fie teamă să consulți experți în termoizolare și să asculți mai multe păreri.

Întreaga casă trebuie să fie acoperită de o anvelopă termică. Chiar dacă se folosesc diferite materiale termoizolante, acestea trebuie să aibă continuitate și să acopere casa de la fundație la acoperiș fără să existe spații neizolate.

În structura unei case, materialele trebuie așezate în funcție de rezistența termică. Materialele cu cea mai mare rezistență termică în interior, iar spre exterior cele cu rezistență termică mai scăzută.

Dacă ai deja o casă dar simți că plătești prea mult pentru încălzire sau răcire, sau pur și simplu nu îți oferă confortul dorit, analizează unde este cea mai mare pierdere de energie (de obicei este podul) și caută un alt material termoizolant care să aibă un coeficient termic mai mare.

Ai grijă la modul în care izolația este montată. Este foarte important ca izolația să acopere toate spațiile și să nu existe punți termice pe unde se poate pierde energie. Cu cât există mai puține îmbinări cu atât sunt mai mici șansele de a se crea punți termice. Pelicula continuă este foarte importantă atât pentru un element în parte (perete, pod, fundație, etc) dar și pentru întreaga casă, formând o anvelopă continuă.

Concluzii. Cum să am o termoizolație eficientă dincolo de calcule?

Fii pregătit să investești în izolarea casei tale. Atunci când casa ta are o anvelopă termică eficientă, acest lucru se va vedea în timp atât în banii economisiți cât și în confortul oferit familiei tale.

Analizează și fă calculele necesare pentru toată anvelopa termică a casei ca sa îți poți da seama de necesarul termic.

Ai grijă la modul de aplicare a izolației. Dacă aceasta nu este aplicată corespunzător, poate să distrugă toată rezistența termică.

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la termoizolarea caselor sau despre spumă poliuretanică, sau doriți o analiză termică a casei dumneavoastră, vă stăm la dispoziție pe adresa de email office@isorihner.ro sau la numărul de telefon 0786 262 177.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor