Alegerile de la Paleu, blocate de o eroare judecătorească

De Veronica Bursaşiu
5Comentarii
Alegerile de la Paleu, blocate de o eroare judecătorească
Fosta conducere a Prefecturii Bihor declara că a solicitat îndreptarea erorii şi anticipa că orice acţiune ulterioară va fi respinsă ca inadmisibilă.

Duminică, 11 iunie, au avut loc alegeri locale în 49 de unităţi administrativ-teritoriale din 32 de judeţe. Nu însă şi la Paleu, deşi mandatul fostului primar a încetat din octombrie 2016 prin ordinul prefectului.

Instanţa a confirmat, într-o primă fază, ordinul emis de prefect prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului primarului comunei, Somogyi Ludovic, condamnat pentru fals în acte publice. Prefectura a câştigat în instanţă procesul intentat de fostul primar, cu scopul de a anula ordinul care l-a deposedat de mandat. La Paleu nu au avut loc alegeri, deoarece Prefectura nu a putut cere ministerului vacantarea postului de primar.

„Nu au fost alegeri la Paleu, fiindcă domnul primar mai are şi drept de recurs, în urma căruia poate primi chiar o soluţie favorabilă”, explică prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu. Cu prilejul bilanţului, fostul prefect Claudiu Pop susţinea însă că posibilitatea de a face recurs este o eroare, în această speţă.

„A fost o scăpare. Deşi Legea administraţiei publice locale din 2015 prevede că «în cazul încetării mandatelor aleşilor locali, hotărârea judecătorească este definitivă şi irevocabilă în primă instanţă», în acest caz a fost dată cu drept de recurs. Am solicitat instanţei îndreptarea erorii. În momentul în care va veni motivarea, se va respinge orice acţiune ulterioară la primul termen, ca inadmisibilă”, a declarat fostul prefect Claudiu Pop pentru Bihon.ro.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor