Alertă cu brânză în Bihor!

3Comentarii
Alertă cu brânză în Bihor!
Medicii veterinari au fost alertaţi miercuri că în comerţul din Bihor se prezintă spre vânzare brânză contaminată cu o bacterie periculoasă pentru sănătatea omului. Doctorii au primit alerta de la colegii din Timiş, care au depistat această brânză contaminată într-un depozit.


Alerta s-a dat de sus în jos miercuri
după-amiază. Ministerul
Sănătăţii a fost alertat, de
reprezentanţii Comisiei Europene despre
existenţa unor loturi de brânză tip
“ Gorgonzola DOP SOLO ITALIA”,
contaminată cu “Listeria monocytogenes”. Sistemul
de alarmă rapidă a funcţionat şi
medicii veterinari din judeţele unde există
depozite care au deţinut această
brânză au mers pe teren pentru a scoate de
pe piaţă loturile contaminate (90572 A –
termen de valabilitate 24.04.2009 şi 90572 C –
termen de valabilitate 02.05.2009).

Drirectorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, dr.
Mircea Gelu Budău, a relatat căa primitalerta
miercuri şi că dr. Viorel Lascu, de la Circa
2 Oradea a primit misiunea de a verifica un depozit din
Oradea unde firma a trimisacest tip de
brânză. Dr. Budău a relatat că
medicul nu a mai găsit nicio urmă de
brânză, dar că întreaga cantitate
care s-a aflat în depozit şi care s-a
vândut este de 450 de grame, în 3 pungi de
câte 150 de grame. Dr. Budău crede că
cel care a cumpărat această brânză
nu este în pericol vital datorită
cantităţii relativ mici al produsului.

Totuşi, medicii veterinari mai inspectează
depozitele de alimente care ar putea deţine
brânza contaminată Gorgonzola.

Pe dealtă parte, Ministerul
Sănătăţii a dispus tuturor
direcţiilor de sănătate publică
să ia măsuri de informare a populaţiei
despre posibilitatea îmbolnăvirii cu
Listeria monocytogenes. Cei care au consumat, în
ultima lună, acest tip de brânză
şi care prezintă simptome precum febră
sau febră asociată cu cefalee, să se
adreseze specialiştilor în boli
infecţioase. Gravidele, persoanele vârstnice
şi cei cu imunitate scăzută din cauza
unor afecţiuni, sunt cei mai expuşi la a
contracta boala, dacă au mâncat din acest
tip de brânză.

Consumul de alimente contaminate cu Listeria
monocytogenes poate provoca boala numită
Listerioză. Perioada de incubaţie a bolii
este între 3 şi 70 de zile, cel mai adesea
înregistrându-se debutul bolii după 21
de zile de la consum, informează Ministerul
Sănătăţii.

Dr. Marius Pârcioagă, reprezentantul
Ministerului Sănătăţii în
teritoriu a declarat că va informa medicii de la
secţia de boli infecţioase pentru a fi
pregătiţi să primească şi
să rezolve eventualele cazuride
îmbolnăviri cauzate în urma consumului
de brânză contaminată din Italia.


 

Otilia Sandor



3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor