Alertă medicală de gradul zero

Alertă medicală de gradul zero
Confirmarea existentei virusului aviar în România a pus în miscare lumea medicala bihoreana. În cursul diminetii de joi, mai toti responsabilii Sanatatii bihorene erau prinsi în sedinte pe plan local. Unii dintre ei erau în Capitala, în sedinte extraordinare cu sefii din Ministerul Sanatatii.

Telefoanele de la Directia de Sanatate Publica Bihor (în speta cel de la Inspectia Sanitara) au fost tot timpul ocupate.
Toate sedintele au avut un scop comun: luarea masurilor de precautie pentru protejarea oamenilor împotriva formelor grave de gripa aviara. Masuri de precautie


Directorul Spitalului de Boli Infectioase, dr. Sonia Draghici, se afla joi dimineata într-o sedinta-fulger în Capitala. Prin telefon, doctorita ne-a transmis ca infectionistii au fost chemati pentru a primi ultimele informatii privind medicatia în cazul aparitiei gripei aviare la oameni. Medicul infectionist a promis ca luni va oferi cititorilor J.b. toate informatiile noi receptionate la Bucuresti.


Inspectorii DSP Bihor aveau teme clare de informare a medicilor de familie privind preventia si ajutorul medical în caz de gripa aviara. Acestia s-au împartit pe echipe si s-au deplasat deja în teritoriu, pentru a-i instrui pe medicii de familie în privinta riscului de raspândire a gripei aviare.

Mergeti la medic


Gripa aviara este o boala transmisa de pasarile migratoare, dar poate atinge si omul, prin contact direct sau dejectii de pasari infectate.
Gripa aviara la om are simptomele unei gripe obisnuite: debut brusc cu febra peste 39 de grade, tuse, stranut, nas înfundat, dureri de gât, dureri musculare. Bihorenii sunt rugati sa se prezinte la medic daca au aceste simptome, indiferent ca apartin unei viroze obisnuite, gripa umana sau aviara.
În caz contrar pot aparea complicatii, unii oameni infectati cu virusul aviar pot face insuficienta cardio-respiratorie severa, febra foarte mare, convulsii urmate de deces. 


Otilia Sandor