Aleşii au votat bugetul pe 2008

1Comentariu
Aleşii au votat bugetul pe 2008
ORADEA – Bugetul pe 2008 a fost caracterizat de o parte din consilierii locali ca fiind „un buget electoral, fragil şi cosmetizat”. Aleşii locali din partea PNL şi PRM au contestat o parte din investiţiile propuse pentru anul în curs, însă în final, bugetul a fost adoptat aproape în forma propusă de executiv.

Bugetul Oradiei pe 2008 se ridică la aproape 680 de milioane de lei. Mai bine de jumătate din buget este format venituri proprii (impozite şi taxe) şi din vânzările de terenuri şi imobile. O componentă importantă o reprezintă şi împruturile ce urmează să fie contractate de primărie, în valoare de peste 92 de milioane de lei, cu 219% mai mult decât anul trecut. „Împrumuturile sunt în mare parte pentru achiziţia de tramvaie şi locuinţe sociale”, a precizat Florea Eduard, director executiv adjunct al Direcţiei Economice din Primăria Oradea. Astfel, datoria publică a oraşului va ajunge la 14,04% sub pragul de 30% impus de lege. De menţionat însă că deocamdată municipalitatea nu plăteşte nicio rată din împrumuturile contractate în anii trecuţi ci doar dobânzi. „Apogeul îl vom atinge în 2011 când datoria publică va ajunge la 17,10%”, a Florea Eduard.

Laptopuri şi sistem de climatizare
Jumătate din bugetul din acest an va fi direcţionat către investiţii, adică în jur de 318 milioane de lei. Circa 70% din bani vor merge către Compania de Apă, Administraţia Imobiliară Oradea şi Regia Autonomă de Transport Local Oradea.

Nu a fost uitat nici FC Bihor de la împărţeala banilor. Astfel, clubul va primi şi în acest an 2 milioane de lei. Asta în condiţiile în care la domeniul programe sportive au fost alocaţi 500.000 de lei.

De asemenea, tot din bugetul pe 2008 aleşii se vor alege cu laptopuri în valoare de 70.000 de lei şi un sistem de vot electronic în valoare de 65.000 de lei. În acelaşi buget este prevăzut şi un sistem de climatizare pentru clădirea primăriei, în valoare de aproape 3 milioane de lei.

Dificultăţi la întocmirea bugetului
Primarul Mihai Groza a ţinut să sublinieze că la întocmirea bugetului pe acest an au fost întâmpinate unele probleme. „Am întâmpinat probleme create de alţii, dar am încercat să trecem peste ele”, a spus edilul. Astfel, de pe urma tranzacţiilor imobiliare municipalitatea a pierdut 87 de miliarde, bani care vor ajunge la bugetul central, 36 de miliarde care reprezintă subvenţia acordată de Guvern pentru CET.

De asemenea, bugetul local a mai pierdut 6 milioane de euro, ca urmare a blocării realizării parcului tehnologic. „Vom încerca să lăsăm investiţiile mai puţin importante pentru ultimul semestru, iar dacă nu vor fi bani nu le realizăm”, a spus reprezentantul Direcţiei Economice.
Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor