Aleşii locali au aprobat un împrumut de 26 de milioane de euro cu Dexia

2Comentarii
Aleşii locali au aprobat un împrumut de 26 de milioane de euro cu Dexia
ORADEA - Consilierii locali au votat ieri contractarea unui împrumut în valoare de 26.350.000 de euro, de la Dexia Kommunalkredit Bank AG, necesar achitării celor zece tramvaie cumpărate de municipalitate de la firma Siemens. Video

Contractul cu Dexia va fi semnat joi. Valoarea tramvaielor Siemens este este 27.350.000 euro, din care municipalitatea va avea o contribuţie de un milion de euro. Împrumutul este pe o perioadă de 13 ani, din care primii trei ani reprezintă perioada de graţie. Dobânda este de 4,6%+1,15%. Creditul va fi rambursat în 20 de rate semestriale în valoare de 1.317.500 euro. Prima rată va fi achitată în 20 iunie 2011 iar ultima în 20 decembrie 2020.

Împrumutul contractat cu Dexia va fi parţial refinanţat printr-un împrumut al Băncii Europene de Investiţii (BEI). Participarea BEI la proiect se va ridica în final la 15.678.250 euro. „Negocierile cu BEI au fost iniţiate în luna noiembrie 2007 şi estimăm că vor fi finalizate prin semnarea unui contract de împrumut la începutul lunii iunie 2008”, se arată în proiectul de hotărâre al CL Oradea.

Cu acest împrumut, datoria publică a oraşului va ajunge la 14,04%, sub limita de 30%, potrivit directorului economic al Primăriei Oradea, Emilian Sala. „În perioada 2008-2020, gradul de îndatorare cel mai mare se va înregistra în anul 2016, când va ajunge la 16,5%”, a precizat Emilian Sala. La licitaţia pentru contractarea creditului au mai participat BCR şi BRD.

Primul tramvai Siemens va sosi la Oradea până la sărbătorile de Paşti. Prima garnitură de tramvai construită de Siemens pentru Oradea este gata în proporţie de 90%. În luna martie, Oradea trebuie să achite 30% din valoarea contractului către Siemens. Primele şase garnituri urmează să fie livrate în acest an, restul în 2009. Preţul unui tramvai este de 2,7 milioane de euro. Oradea este primul oraş din ţară care a semnat un asemenea contract cu Siemens. În preţ intră o garanţie de 4 ani, asigurarea utilajelor pentru prima dotare, şcolarizarea personalului, transportul de la Viena la Oradea şi punerea lui în folosinţă. Garniturile care vor circula la Oradea poartă numele ULF (ultra low floor – podea ultra-joasă), au cinci articulaţii, lungimea de 24 de metri şi podeaua coborâtă pe toată suprafaţa. Tramvaiele sunt dotate cu aer condiţionat. Capacitatea unei astfel de garnituri este de 195 de pasageri.
Georgiana Anghel2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor