Aleşii locali, sub lupa Pro Democraţia

1Comentariu
ORADEA - Administraţiile publice locale acordă preferenţial fonduri ONG-urilor, multe dintre ele nu publică rapoartele anuale de activitate, iar consilierii locali nu au iniţiative legislative, sunt câteva din concluziile unui raport realizat de Asociaţia Pro Democraţia (APD) şi Transparency Internaţional.

Proiectul „Îmbunătăţirea integrităţii la nivelul administraţiei publice locale”, derulat în perioada august 2006 – octombrie 2007, a urmărit creşterea nivelului de integritate în administraţiile municipale din Oradea, Alexandria, Baia Mare, Craiova, Focşani şi Lupeni.
În fiecare municipiu s-au organizat grupuri pro integritate în administraţia locală, formate din reprezentanţi de ONG-uri locale, sindicate, jurnalişti, funcţionari publici şi aleşi locali, care au monitorizat activitatea administraţiilor locale venind cu soluţii la problemele constatate.

Proiecte din viteză…
Potrivit coordonatorului de proiect, Cristian Bratu, de la APD, anunţurile privind şedinţele Consiliului Local nu conţin toate informaţiile referitoare la proiectele de hotărâri, aşa cum prevede Legea nr. 52/2003. Mai mult, se introduc pe ordinea de zi a Consiliului Local proiecte de hotărâri doar cu puţin tip înainte de desfăşurarea şedinţelor, iar uneori se abuzează de şendinţele extraordinare.
„Acolo unde ochiul publicului nu reuşeşte să ajungă, se pot strecura anumite hotărâri cu probleme, demersuri ale administraţiei lipsite de integritate. Primarul poate iniţia proiectele de hotărâre şi poate apela la practici de avizare a consilierilor locali cu foarte puţin timp înainte de votarea hotărârilor. Astfel, unii consilieri nu reuşesc să dezbată proiectul şi scapă hotărâri precum acordări ilegale de terenuri”, explică Bratu.
Participanţii la focus-grupuri spun că folosirea banilor publici ridică cele mai mari suspiciuni, alături de repartizarea locuinţelor sociale, retrocedări, împroprietăriri legale şi servicii sociale.
Participanţii au sesizat utilizarea caietelor de sarcini „cu adresă” şi practicarea unor preţuri umflate.

Oferta
Foarte îngrijorător este că oamenii de afaceri, chiar dacă observă nereguli, nu reacţionează fiindcă se tem, de pildă, că vor pierde şansa de a câştiga contracte publice sau că vor deveni ţinta unor controale abuzive.
Potrivit documentului, majoritatea administraţiilor locale nu scot un raport anual al activităţii lor, deşi este obligatoriu. Proiectul de buget, execuţiile bugetare pe anii pecedenţi, planuri anuale de achiziţii publice nu apar, de obicei, pe site-urile instituţiei. Iar în planurile anuale de achiziţii publice se preferă proceduri de achiziţie netransparente sau puţin transparente.
În plus, relaţia dintre administraţie şi ONG-uri nu se sprijină pe o politică coerentă. Există o relaţie de colaborare cu ONG-urile, însă administraţiile locale nu alocă fonduri pe criterii clare şi transparente, prin concursuri sau licitaţii, ci pe criterii preferenţiale sau arbitrare. Iar la final nu se publică evaluările proiectelor acestor ONG-uri.

Cetăţenii, pe tuşă
Participarea publică în procesul de elaborare a bugetului local este una deficitară, fiindcă cetăţenii nu sunt consultaţi în mod veritabil. Consultările sunt iniţiate de autorităţi dar, de cele mai multe ori, ele sunt percepute ca fiind lipsite de impact, pentru că oamenii fie nu au compentenţă în domeniu, fie sunt interesaţi doar de probleme din cartier, sau se foloseşte un limbaj mult prea tehnic.
Autorii raportului au semnalat opacitatea activităţii comisiilor de specialitate ale Consiliului Local. În anumite locaţii nu există procese-verbale, avizele sunt scrise în şedinţele Consiliului Local, iar la focus grupuri participanţii au explicat cum avizele erau date „pe genunchi” de preşedintele şedinţei, fără consultarea colegilor.
În plus, consilierii locali nu folosesc eficient deplasările în străinătate în interes public, întrucât nu iniţiază apoi proiecte în interesul comunităţii.

Cristian Horgoş1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor