Aleul, al 52-lea „stat” american

69Comentarii
Aleul, al 52-lea „stat” american
Investitori din SUA au cumpărat aproape tot defileul Aleului pentru a ridica un sat de vacanţă.

Un grup de 25 de investitori americani din statele Georgia, Ohio, Montana şi Carolina de Nord au cumpărat în ultimii trei ani sute de hectare pe Valea Aleului, în comuna Pietroasa, pentru a amenaja satul de vacanţă „New Vista”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, a precizat joi că până acum americanii au investit deja 6,5 milioane de dolari în terenuri, în drumuri comunale, într-o bază sportivă cu nocturnă şi într-o păstrăvărie.

În „Estul sălbatic”

„Tocmai au sosit în comuna Pietroasa şi alţi americani care doresc să îşi dezvolte afacerile în jurul acestui proiect, în Bihor, dar şi în Cluj, într-un proiect de agricultură bio. Pe Valea Aleului vor să amenajeze pensiuni şi case de vacanţă rustice care să ofere şi servicii deosebite, inclusiv de tratament sau de turism wild, adică în zone sălbatice”, a mai spus Ţîrle.

În continuare, preşedintele CJ Bihor a arătat că statul Carolina de Nord trăieşte doar din turism, care a fost dezvoltat ca industrie respectându-se însă şi mediul natural.

„Peste câţiva ani, români stabiliţi în SUA îşi vor trimite copiii în România pentru a-şi cunoaşte istoria şi tradiţiile iar un astfel de sat de vacanţă va fi o destinaţie căutată. În loc să-i trimită aiurea, în lume, vor prefera să-i trimită să vadă de unde au plecat părinţii lor, cu ce sacrificii, iar aceasta asta va da o altă dinamică internă în aceste familii”, a anticipat Ţîrle.

Terenuri de „aur”

Şeful administraţiei judeţene a îndemnat şi autorităţile locale să sprijine proiectul american întrucât va aduce locuri de muncă pentru săteni respectând totodată mediul înconjurător. Omul de legătură al americanilor cu autorităţile este un „fiu al satului” Pietroasa, Adrian Dreana.

„Oamenii din Pietroasa deja au avut mult de câştigat întrucât americanii au cumpărat terenuri pe care, altfel, nu le-ar fi vândut niciodată pe aşa sume. Mulţi şi-au cumpărat case şi maşini”, a adăugat Radu Ţîrle.

Totodată, Ţîrle a dorit să le garanteze ziariştilor seriozitatea investitorilor americani, dezvăluind că la invitaţia unora dintre ei le-a vizitat reşedinţele din SUA. „Unul are o cabană de vacanţă de multe milioane de dolari, şi numai terenul de golf de lângă ea valorează cam 10 milioane de dolari”, a exemplificat Ţîrle.

Cristian Horgos69Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor