Alex Ciuhandu, Icarul Oradiei, la un pas de podium, la X-Pyr

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
Alex Ciuhandu, Icarul Oradiei, la un pas de podium, la X-Pyr
Orădeanul Alex Daniel Ciuhandu, deşi accidentat, s-a clasat pe locul IV la concursul X-Pyr, de traversare a Munţilor Pirinei, de la vest spre est (438 km), cu parapanta şi pe jos. La aero-crosul de traversare a Pirineilor din nordul Spaniei spre Marea Mediterană, au mai participat, la începutul lunii august, încă o duzină de echipe din Spania, Argentina, Germania şi Slovenia.

Orădeanul a făcut echipă cu salvamontistul clujean Vasile Trifan, a cărui misiune a fost să caute traseele optime astfel ca Alex să bifeze toate punctele de control.

Marea speranţă a României la zbor cu parapanta a devenit lider după prima zi de competiţie, parcurgând 70 km pe jos. Însă după primii 50 km, Alex a coborât în alergare o pantă iar gleznele i s-au umflat. Astfel că până la final nu a mai putut merge decât sprijinit în beţe. Ca atare, a încercat să zboare cu parapanta cât mai mult. Iar în a cincea zi de concurs a stabilit şi recordul de zbor al traseului, 157 km pe linie aeriană.

Însă în ultima zi, a şaptea, Alex a pierdut prima poziţie. “Nu am mai prins condiţii de zbor, iar trei concurenţi ne-au ajuns şi au reuşit să acopere pe jos ultima distanţă, de 50 km”, a explicat orădeanul.

În ciuda erorii din prima zi, echipa română s-a consolat cu faptul că a fost cea mai bună la zbor din tot concursul, reuşind zilnic să fie prima care prindea condiţii de zbor şi reuşind şi cele mai lungi planări.

Ceea ce nu este o mare surpriză câtă vreme Alex Ciuhandu (21 ani) este considerat marele talent al României la parapantism. Alex domină clasamentul national la acest sport şi a mai avut şi clasări fruntaşe în competiţii international, câştigând-o pe cea de la Denizli (Turcia), în 2010, şi clasându-se pe un onorant loc 13 la Cupa Mondială de seniori din acelaşi an.

Pasiunea lui Alex este tradiţie de familie, tatăl său fiind un cunoscut veteran al zborurilor.

Iar participarea sa la X-Pyr, Alex o consideră ca un câştig de experienţă pentru a putea participa la o competiţie şi mai dură, X-Alps.

Pe Internet se poate găsi şi un film făcut din zbor de Alex Ciuhandu, pe Creasta Bihorului, de la pârtia de la Vârtop – Arieşeni până deasupra Vârfului Bihorul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !