Alexandra Burtă a câştigat la Tribunal

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
15Comentarii
Alexandra Burtă a câştigat la Tribunal
© FOTO: FACEBOOK
Alexandra Maria Burtă, a câştigat pe fond, în primă instanţă, procesul cu Inspectoraul Şcolar Judeţean Bihor.

Eliminată de la examenul de Bacalaureat pentru că ar fi copiat, Alexandra Burtă (absolventă a Colegiului Tehnic „Unirea” Ştei) a câştigat, pe fond, la Tribunalul Bihor, procesul cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor – Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei. Astfel, procesul verbal de sancţionare prin eliminare din examenul de maturitate a fost anulat de magistraţii Tribunalului Bihor.

„Admite în parte cererea formulată de reclamanta Burtă Alexandra Maria, în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor, în nume propriu şi pentru Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor şi Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei.

Anulează procesul verbal de sancţionare a candidatului nr. 032/07.07.2015 întocmit de Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen nr. 309 Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei. Obligă pârâtul să procedeze la notarea lucrării reclamantei de la proba E) c), disciplina Matematică de la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2015. Respinge ca neîntemeiate celelalte pretenţii ale reclamantei. Fără cheltuieli de judecată”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

Decizie normală

Cum decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, destinul şefei de promoţie a Colegiului Tehnic „Unirea” Ştei atârnă de sentinţa pe care o vor da în dosar judecătorii Curţii de Apel Oradea.

„Este o decizie normală, dar surprinzătoare, pentru că, după modul în care Curtea de Apel Oradea a tratat cauzele acestor elevi, nu mă aşteptam ca magistraţii de la Tribunalul Bihor să aibă curajul de a dispune anularea procesului verbal de sancţionare prin eliminare a liceenilor care au participat la examenul de Bacalaureat de la Colegiul Tehnic «Unirea» Ştei. Hopul mare urmează să fie trecut sau nu în faţa Curţii de Apel Oradea, cu ocazia recursului pe care, în mod cert, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor urmează să îl promoveze”, a declarat avocatul Arpad Kolozsi, apărătorul Alexandrei Burtă.

Succesul Alexandrei Burtă se alătură celorlalte cinci câştigate pe fond de avocatul Arpad Kolozsi, dar care îşi aşteaptă verdictul final la Curtea de Apel Oradea. Până ce judecătorii vor face lumină în acest caz, şefa de promoţie de la Ştei, Alexandra Burtă îşi promovează cu note bune examenele la cele două facultăţi la care a fost admisă – Medicină şi Farmacie din Timişoara şi Facultatea de Ştiinţe Economice.

Muncă ce s-ar putea să-i fie în zadar, în caz că magistraţii Curţii de Apel Oradea vor schimba decizia dată în dosar de colegii lor de la Tribunalul Bihor. Dacă însă decizia va rămâne definitivă, eleva de nota 10 din Ştei va primi diplomă de balacaureat şi îşi va putea continua studiile.

Similitudini eliminatoare

Reamintim că, urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din Centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie).

După ancheta desfăşurată de reprezentanţii IŞJ Bihor, 108 de candidaţi din cei 191 care au susţinut examenul în acest centru, au fost eliminaţi.

Peste 60 din cei 108 elevi de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, eliminaţi din examenul de bacalaureat pe motiv că ar fi copiat la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), au acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor – Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor