Alexandru Badea: „Nu mi-e imposibil să vorbesc cu Sting!”

De Veronica Bursaşiu
Alexandru Badea: „Nu mi-e imposibil să vorbesc cu Sting!”
Directorul artistic al European Music Open, tenorul Alexandru Badea, speră să pună Oradea pe harta turismului cultural european.

Se deschid porţile primei ediţii a European Music Open, eveniment programat între 9-12 iunie. Festivalul debutează joi în forţă cu un concert al Oberkantor-ului Shumel Baryilai din Viena, la Sinagoga Zion.

Cel mai cunoscut cantor

Vocea inconfundabilă a celui mai cunoscut cantor din Viena încântă de peste trei decenii iubitorii muzicii din lumea întreagă. Posibilitatea de a auzi pe viu, în Sinagoga Neologă, unul dintre cei mai apreciaţi cantori din Europa , este o ocazie rară. În cazul în care evenimentul se dovedeşte unul de succes, directorul artistic Alexandru Badea spune că multe alte personalităţi ale lumii culturale ar putea veni la următoarele ediţii ale festivalului la Oradea.

În acest fel, la Oradea s-ar putea dezvolta turismul cultural. „ Ideea acestui eveniment a început de la «open». Vrem să invităm şi reprezentanţii altor genuri muzicale, nu doar pe cei ai muzicii clasice. Nu mi-e imposibil să vorbesc cu Sting. Putem anticipa câţi oameni dornici să-l vadă pe Sting ar veni la Oradea. Nu e imposibil să-l avem pe Sting la Oradea, dar până acolo e cale lungă. Vrem să tragem linie după această primă ediţie şi să avem concluziile”, spune Alexandru Badea.

Ideea unei săptămâni atractive de turism cultural la Oradea în cadrul European Music Open a susţinut-o şi liderul Comunităţii Evreilor Felix Kopelman care spune că locuitori din judeţele limitrofe au cerut detalii despre evenimentele de la Oradea. European Music Open nu este însă un eveniment numai despre muzică. Joi, la Muzeul Ţării Crişurilor are loc vernisajul expoziţiei de fotografie a artistului Iosif Kiraly.

Interogarea memoriei

Nume esenţial în arta contemporană românească, cu precădere în arta fotografică, Iosif Kiraly a contribuit major la faptul că fotografia românească a început să fie cunoscută şi apreciată în arta internaţională. În creaţia sa fotografică este preocupat de cercetarea relaţiei spaţiu -timp şi de interogarea memoriei.

Aristul are o amplă activitate expoziţională şi a participat la numeroase bienale internaţionale. Expoziţia va putea fi vizitată şi după închiderea festivalului până pe 23 iunie. Evenimentul muzical al anului are loc pe 10 iunie. Este vorba despre Carmina Burana sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, a cărui prezenţă la Oradea este un eveniment în sine.

Întâlnirea superlativelor

Este programată sâmbătă de la ora 14,30. „Mulțumim Episcopiei Romano-Catolice, partener al primei ediții European Music Open, pentru găzduirea concertului extraordinar la Basilica Romano-Catolică de la Muzeu – unde îi vom asculta, în premieră în România, pe unul dintre cei mai mari improvizatori contemporani, organist principal al Catedralei „La Madeleine” din Paris, François-Henri Houbart, alături de fermecătoarea soprană Elizabeth Vidal”, a precizat Alexandru Badea.

european elisabet vidal Elisabeth Vidal ©

European Music Open se încheie în 12 iunie, cu ocazia Galei de Operă ce va reuni personalități marcante ale liricii mondiale pe scena Teatrului Regina Maria, de la ora 19.30. KS Kurt Rydl este unul dintre cei mai importanți bași ai lumii. După câștigarea concursurilor de la Barcelona și Paris, are primele angajamente la Linz și Sutttgart. Din anul 1976 este angajat al Operei de Stat din Viena.

În 1986 primește titlul de Kammersänger, cea mai importantă distincție din Austria, pentru un artist liric, iar din anul 1999 devine membru de Onoare al Operei de Stat din Viena. La Viena a susținut aproximativ 1150 de spectacole, cuprinzând întregul repertoriu wagnerian de bas precum și roluri verdiene și cele din creația lui Richard Strauss. Kurt Rydl este o prezență constantă a Festivalului de la Salzburg unde a dat viață, până acum, în cele peste 280 de spectacole susținute în cadrul festivalului unor rolurilor precum: Osmin, Rocco, Sarastro, Marele Inchizitor, Comandorul. Este, totodată, un oaspete de onoare al Festivalurilor de la Bayreuth, Verona, Edinburgh sau Bregenz.

european ks kurt rydl Kurt Rydl ©

A cântat peste 120 de roluri în mai mult de 2500 de spectacole pe cele mai importante scene lirice ale lumii: Scala din Milano, Covent Garden, Metrolopitan New York. Cariera lui Kurt Rydl cuprinde și o bogata activitate discografică. Numele său fiind prezent în numeroase înregistrări cu opere și concerte sub bagheta unor mari dirijori precum: Celibidache, Dohnanyi, Karajan, Levine, Maazel, Metha.

Programul festivalului cultural de talie europeană, intitulat European Music Open poate fi vizualizat AICI.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !