Alimente interzise în şcoli

6Comentarii
Alimente interzise în şcoli
ORADEA - Ministerul Sănătăţii a stabilit lista alimentelor care nu se recomandă elevilor şi ca atare nu mai pot fi vândute în unităţile de învăţământ. Ordinul Ministrului privind alimentele interzise în şcoli şi ideile fundamentale pentru o alimentaţie sănătoase a copiilor au fost publicate în Monitorul Oficial în 15 septemrbie şi au intrat în vigoare în 18 septembrie.

Controale

Din această perioadă cantinele, blocurile alimentare sau societăţile comerciale din unităţile de învăţământ, inclusiv firmele de catering au obligaţia de a respecta prevederile ordinului. În cazul încălcării Ordinului ministrului Sănătăţii, comercianţii riscă să primească avertismente sau amenzi, iar produsele vor fi retrase de la consum. Sancţiunile ajung până la închiderea unităţilor comerciale. Ordinul conţine două părţi, una referitoare la alimentele care se distribuie sau se comercializează în şcoli şi una referitoare la principiile care trebuie respectate şi modul în care se prepară alimentele în unităţile în care copiii servesc masa.
În perioada 22-26 septembrie, Inspecţia Sanitară de Stat va pregăti o acţiune tematică de control pentru verificarea respectării prevederilor noului act normativ, iar între 29 septembrie – 10 octombrie aceasta va demara acţiunea de control.

Raportări

Rezultatele vor fi raportate până în 14 octombrie, după care vor fi făcute publice „Se va verifica dacă comercializarea alimentelor în incinta unităţilor de învăţământ se face conform Ordinului ministrului Sănătăţii, modul pregătire a meniurilor în blocurile alimentare şi cantinele din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi se va verifica dacă alimentele distribuite în sistemul catering respectă Ordinul. Măsurile care se vor lua sunt de retragere de la consum a produselor neconforme, avertismente, amenzi contravenţionale. De asemenea, se vor prescrie termene de remediere a deficienţelor constatate, urmând ca, ulterior, să fie verificate prin noi acţiuni de control”, a afirmat ieri Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, într-o video-conferinţă.


ALIMENTE INTERZISE

Iată alimentele interzise în şcoli:

Alimente ce conţin mult zahăr:
– prăjituri
– bomboane
– acadele

Alimente ce conţin multă sare:
– chips-uri
– covrigei săraţi
– alune
– seminţe

Alimente ce conţin multe grăsimi:
– pizza
– cartofi prăjiţi
– mezeluri

Alimentele ce conţin multe calorii.
Alimente neambalate sau neetichetate.
Orice tip de băuturi răcoritoare

Necesarul caloric zilnic:


Copii 4-6 ani – 1600 kcal.
Copii 7-10 ani – 2000 kcal.
Copii 11-13 ani – 2400 kcal.
Copii 14-18 ani – 3200 kcal.
Crina Dobocan6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor