Alimentele pentru săraci întârzie să apară

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Alimentele pentru săraci întârzie să apară
Deşi ne apropiem de finele anului, dar alimentele ce se distribuie prin POAD pentru anul 2017 nu au sosit la Oradea.

Întârzie demararea programului de ajutorare cu alimente a persoanelor sărace, aferent anului curent. Oficial, programul se cheamă Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2017/2018. Aceasta după ce ultimele pachete de alimente fuseseră distribuite în vara anului 2016.

Directoarea ASCO, Arina Moş arată că sunt pregătiţi cu echipa de lucru şi cu locaţia din ştrandul Ioşia, dar se aşteaptă încă sosirea alimentelor în Oradea.

„Prefectura derulează programul prin noi. Aşteptăm instrucţiunile. Nici Prefectura nu are detalii, deoarece le primesc de la Guvern. Aşteptăm alimentele. Nu ştim când şi cum vin. Nu avem încă de la Prefectură nici cine sunt beneficiarii”, spune Arina Moş, precizând că programul suferă modificări de la an la an, inclusiv în ceea ce priveşte categoriile de beneficiari. „Au fost ani când alimentele au venit în 20 decembrie sau a fost când au sosit vara. Depinde cum face Bucureştiul achiziţiile”, subliniază şefa ASCO.

Nici Prefectura Bihor nu are informaţii relevante. „Nu avem nici noi informaţii despre data la care începem distribuţia.

Ministerul ne-a cerut estimarea numărului de beneficiari, adresa locurilor de depozitare şi livrare de la fiecare primărie în parte, precum şi datele persoanelor împuternicite să facă recepţia”, ne-a declarat directorul Cancelariei Prefectului, Răzvan Puia. Acesta a promis să revină cu date relevante despre derularea programului.

Vede vinovaţi la PSD

Subiectul este atins politic şi de deputatul PNL, fostul prefect Gavrilă Ghilea. Într-o declaraţie politică, acesta critică faptul că încă nu a început distribuirea pachetelor cu alimente. Potrivit lui, aceste întârzieri sunt de natură să compromită implementarea în bune condiţii a acestei măsuri.

Anul trecut, 3.286.466 de persoane au beneficiat de acest program, în toată ţara. Parlamentarul bihorean consideră că situaţia este cu atât mai gravă cu cât acest program ar fi trebuit să contribuie la reducerea sărăciei extreme. Consistentul ajutor european acordat prin POAD este completat din bugetul de stat.

ghilea

Ghilea vede o responsabilitate a conducerii Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

„Responsabil de inițierea și implementarea operațiunilor POAD, s-au aflat – până de curând – Sevil Shhaideh, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea încă de pe vremea când deţinea chiar el însuşi acest portofoliu, respectiv Paul Stănescu, un alt apropiat al liderului PSD, pentru a înţelege de ce nu a fost tras cineva la răspundere pentru aceste derapaje”, este de părere deputatul liberal, precizând că nerespectarea graficului de implementare a măsurii poate atrage sancţiunea returnării celor 59 de milioane euro alocaţi pentru acest an.

Ghilea consideră că nelansarea programului POAD este încă „o dovadă în plus a incompetenţei actualului Guvern”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor