Alina Gorghiu, despre votul de la 16 ani: La vârsta aceasta, un cetățean din România poate răspunde penal

De Roxana Deaconescu
Alina Gorghiu, despre votul de la 16 ani: La vârsta aceasta, un cetățean din România poate răspunde penal
© foto: arhivă
Senatorul PNL de Timiș, Alina Gorghiu, va propune PNL ca imediat după alegerile parlamentare să înceapă o dezbatere serioasă despre reducerea vârstei de vot la 16 ani. Discuțiile ar urma să aibă loc cu tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Ea spune că un tânăr de această vârstă are discernământ și în România poate fi chiar cercetat penal.

Alina Gorghiu a vorbit, la Timișoara, despre propunerea de modificare a Constituției României privind vârsta minimă de vot, o idee mai veche readusă recent în actualitate. Ea spune că în alte țări a putut fi dezbătută serios această problemă și că același lucru ar trebui să se întâmple în România, imediat după alegerile europarlamentare din 26 mai.

„Această idee a reducerii la 16 ani a vârstei de vot nu este o noutate. Din păcate, în România, dezbaterea nu se face niciodată în termeni serioși. Tot timpul folosim acest mesaj de a capta atenția generațiilor tinere, dar nu concretizăm prin niște concluzii această dezbatere. În alte state europene, această dezbatere a fost una foarte serioasă și s-a concretizat în măsuri legislative. Cred că această idee, care nu avea foarte multe șanse de reușită în anii anteriori, a ajuns la maturitate. Voi propune ca PNL să aibă după aceste alegeri o dezbatere foarte serioasă cu tinerii între 16 și 20 de ani cu privire la posibilitatea de revizuire a Constituției în acest sens, practic modificarea condițiilor necesare prevăzute de Constituție pentru a-ți exercita dreptul de vot. Propunerea PNL presupune o scădere a vârstei de vot. Cred, ca și președintele Iohannis, că atunci când vii cu o scădere a vârstei de vot, trebuie ca acei oameni să aibă și dreptul la vot cu o prealabilă pregătire cu privire la tot ceea ce înseamnă Constituție, drepturi, democrație”, a explicat Alina Gorghiu.

Senatorul PNL de Timiș spune că un om are discernământ chiar și de la 14 ani, iar la 16 ani, un cetățean din România are discernământ să răspundă și penal. Ea crede că, dacă s-ar pune în aplicare această idee, atunci tinerii români ar putea deveni mai atașați de țara în care trăiesc.

„Ai discernământ de la 14 ani, nu de la 16 ani. La vârsta de 16 ani, un cetățean din România este prezumat că are discernământ să răspundă penal, de exemplu, dobândește capacitatea de muncă, își plătește taxele și impozitele ca urmare a acestui drept de muncă. În anumite condiții, ai dreptul să te căsătorești la 16 ani, deci ai foarte multe drepturi și obligații. Cred cu tărie că la 16 ani poți să votezi în cunoștință de cauză dacă societatea și școala românească te pregătește pentru așa ceva. Dacă vrem să îi integrăm pe acești tineri, să rămână în România, trebuie să-i atragem și să-i facem parte la decizia politică. Cred că atașamentul lor față de România va crește. Eu dau credit acestor generații, că sunt poate pe alocuri mult mai capabile, mai oneste decât generația mea, care într-o anumită măsură a fost pervertită de anii ăștia de politică neinspirată din România. Ăsta e rolul dezbaterii, să aducă plusuri și minusuri într-o idee care a prins contur în alte state. Nu văd de ce nu putem genera această discuție și în România. Sunt unul dintre cei care crede categoric că la 16 ani ai suficientă determinare, motivare, conștiință, discernământ să poți sa exerciți un drept de vot în cunoștință de cauză și fără vicii”, a conchis Alina Gorghiu.

În două țări europene se poate vota deja de la vârsta de 16 ani. Este vorba despre Malta și Austria.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !