Alinare pentru bolnavii incurabili

Alinare pentru bolnavii incurabili
ORADEA – Manifestarea „Pe patul de suferinţă, mai există speranţă?” din Aula Magna a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a adus în discuţie un tip de alinare a bolnavilor aflaţi în fază terminală, pentru care îngrijirile medicamentale nu mai dau rezultate.

„Îngrijirile paliative se uită la calitatea vieţii oamenilor, controlându-le durerea, suferinţa. Domeniul acesta e la limita dintre cel medical, social şi pastoral, de aceea e nevoie de munca în echipă” spune dr. Daniela Moşoiu.

Tratează efectul


În prezent în ţara noastră doar 5% din populaţie beneficiază de servicii de paliaţie, iar în Oradea, astfel de îngrijiri la domiciliu sunt oferite de Hospice Emanuel .
„Paliaţia este o parte a medicinei ce tratează efectul, nu boala. Acest gen de servicii sunt extrem de necesare, mai ales că nevoia este foarte mare”, spune dr. Oana Donea, oncolog.
Cei prezenţi au vorbit despre nevoia de integrare socială şi de cea de spiritualitatea a persoanelor cu boli grave.
„Tema întâlnirii se adresează personalului medical şi nu numai. Dorim să sensibilizăm opinia publică cu privire la acest domeniu nou, slab reprezentat în acest moment în România”, spune preotul Emil Ember. „Misiunea preotului în acest proiect e de a lucra alături de o echipă unită, formată din medici, asistenţi sociali şi psihologi”.
Manifestarea de azi a fost organizată de Alianţa Familiilor din România, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea şi Asociaţia Medicilor Catolici „Sf. Nicolae”.
Pentru informarea cetăţenilor cu privire la acest tip de îngrijiri, vor fi difuzate în mass-media clipuri periodice legate de domeniul paliativ.
În Oradea, pe lângă unităţile spitaliceşti, se discută despre construirea unor centre speciale, de îngrijiri paliative.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !