Alo, aterizează Ţiriac

7Comentarii
Alo, aterizează Ţiriac
BALC –Cum sezonul la mistreţi se apropie de sfârşit, Ion Ţiriac şi-a mobilizat pentru acest sfârşit de săptămână invitaţii speciali la deja tradiţionala, dar controversata vânătoare de mistreţi de la Balc.

Aceasta pentru că la primele două ediţii s-au sacrificat în jur de 200 de sălbăticiuni, în condiţiile în care mistreţii adunaţi de gonaci într-un ţarc încercuit cu gard electric au fost, practic, o simplă ţintă de tir. Ca răspuns la acuzele ecologiştilor, Ion Ţiriac a argumentat dimensiunea partidelor de vânătoare de la Balc şi numărul mare de invitaţi astfel: „Avem nevoie de oamenii aceştia aici, în Romania, şi să ştiţi că în asemenea locuri se fac afacerile bune: la tenis, la golf, la vânatoare. De altfel, vom organiza doar o singură astfel de vânătoare pe an”.

De fiecare dată, ziariştii au fost ţinuţi în afara ocolului privat de la Balc pentru a nu-i deranja pe înalţii oaspeţi şi potenţialii parteneri de afaceri ai lui Ion Ţiriac.

Însă anul trecut, Inspectoratul General al Poliţiei Române a solicitat oficial lista vânătorilor, întrucât existau suspiciuni că Ion Ţiriac junior nu şi-ar fi predat puştile, deşi era cercetat în dosarul „Cocaină pentru VIP-uri”.

Gonac rănit

Totodată, dintre zecile de gonaci arvuniţi la partida din ianuarie 2006, unul dintre ei s-a ales cu braţul sfâşiat de un mistreţ speriat. Iar de atunci, fondul de vânătoare de peste 11.000 ha a fost repopulat, ajungând acum la o cifră de peste 600 de mistreţi. Însă dintre aceştia vor fi direcţionate spre ţarcul de vânătoare, de circa 1.500 ha, îndeosebi animalele mature, majoritatea cu trofee apreciate pe plan internaţional cu medalia de aur CIC.

Domeniul cinegetic de la Balc, utilizat odinioară de Maria Tereza, iar în anii ’80 de Nicolae Ceauşescu, a fost concesionat, în urmă cu patru ani, de asociaţiile bucureştene Zimbrul şi firma Wild Boar, controlate de Ion Ţiriac. Iar în urma licitaţiei organizate în toamna lui 2005, cele două asociaţii de vânătoare s-au impus în dauna AJVPS Bihor, care nu s-a putut ridica la nivelul investiţiilor de milioane de euro făcute de Ţiriac în fondul de la Balc.

Mai notăm că după recoltarea trofeelor de la mistreţii împuşcaţi în ianuarie 2005 şi ianuarie 2006, carnea a fost tranşată de măcelari şi donată unor centre sociale.

 

Factbox: Invitaţi în anii trecuţi

Wolfgang Porsche, proprietar al cunoscutului producător de automobile

Klaus Mangold, preşedinte al companiei Daimler Chrysler şi al Comisiei pentru Est a Economiei Germane

Julius Meinl, proprietarul imperiului alimentar omonim

Burchard Bergman, preşedintele companiei germane Ruhrgas

Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa

prinţul Max Emanuel von Thurn und Taxis

prinţul Dimitrie Sturza

bancherii spanioli Gonzalo Merino Nieto, Jose Merino Jimenez şi Jose Luis Zanetti Duenas

fostul premier Adrian Năstase

fostul ministru al Agriculturii Ilie Sârbu

Cristian Horgos7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor