Alocaţiile elevilor în pericol

Alocaţiile elevilor în pericol
ORADEA – Peste 50 de mii de copii din judeţul Bihor se află în situaţia de a nu-şi primi la timp alocaţiile, începând cu luna ianuarie 2008. Alocatii de stat

Potrivit OUG nr. 97/2007 şi ale HG nr. 1.150/2007, începând cu drepturile lunii ianuarie 2008, alocaţia de stat pentru copii va fi plătită de către Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, prin direcţiile de muncă şi protecţie socială pentru toţi copiii. Conform aceluiaşi act normativ, Inspectoratul Şcolar Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor şi Şcolile Militare au obligaţia să transmită Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Bihor bazele de date cu beneficiarii de alocaţie de stat pentru copii.

Erori

Instituţiile amintite mai sus, au transmis baza de date către DMPS Bihor, dar acestea sunt eronate. În unele cazuri procentul de erori este de peste 90%. „Procentul de erori înregistrat la baza de date preluată de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC Bihor) este de 37%. De la DGASPC avem de preluat bazele de date pentru 2.501 copii cu handicap şi 1.000 de copii instituţionalizaţi. În ceea ce priveşte baza de date primită de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Bihor pentru cei 62.837, aceasta este cu erori în proprţie de 90%”, ne-a declarat Simona Vesa, director executiv la DMPS Bihor.

Liliana Antonescu, ispector general la ISJ Bihor nu este întru totul de acord cu declaraţiile Simonei Vesa. „Nu cred că erorile sunt chiar în procent de 90%”, spune Liliana Antonescu. Ea recunoaşte totuşi că o cauză principală a erorilor este lipsa de comunicare. „Nu s-a ştiut ce se vrea şi nici în ce format. Apoi, multe date lipsesc: CNP-uri, adrese. Mulţi copii au părinţii plecaţi în străinătate sau decedaţi”, a precizat inspectorul şcolar geneal. Liliana Antonescu susţine că erorile vor fi corectate, în cel mai scurt timp. „Noi le-am recomandat să se adreseze birourilor locale de evidenţă a populaţiei, pentru a avea datele corecte”, a mai adăugat Antonescu.

Pe de altă parte, începând cu luna ianuarie 2008, alocaţiile pentru copiii vor creşte la 35 de lei. Plata acesteia se va face prin mandat poştal, cont curent personal sau cont de card.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase