Alpiniştii au ajuns în Tibet

6Comentarii
Alpiniştii au ajuns în Tibet
GUANGZHOU  – Temerarii bihoreni Liviu Neagoe şi Emil Camerzan au joncţionat marţi, în Guangzhou, cu francezul de origine orădeană Leslie Fuckso, cu braşoveanul Ioan Neagoe şi cu maramureşanul Cosmin Andron, stabilit în China tocmai pentru potenţialul de escaladă din munţii Tibetului şi Himalayei.

Liviu şi Emil au zburat aseară cu avionul de la Frankfurt până în oraşul aflat aproape de Tibetul de Est, unde îşi fac ultimele provizii înainte de a porni spre vârful Siguniang.

Membrii expediţiei „Siguniang 2007” vizează o premieră mondială, prin escaladarea unui traseu de perete de 1,5 kilometri pe care şi-au mai încercat forţele, fără succes, alte zece echipe internaţionale.

„Beneficiem de experienţa extraordinară a orădeanului Leslie Fucsko, care nu întâmplător este şeful Ghizilor Montani din Franţa, şi a lui Cosmin Andron, care s-a mai căţărat în Himalaya. Ei vor coordona echipa şi vor stabili traseul pe care îl vom omologa. Dat fiind nivelul lor, ne aşteptăm să caute un traseu de o dificultate maximă”, a anticipat luni, în faţa ziariştilor, orădeanul Liviu Neagoe, alias Mr.G.

Din calculele echipei, doar escaladarea peretului vertical de pe ultima porţiune a muntelui Siguniang (6.250 metri) va necesita circa 16 zile de ascensiune, timp în care temerarii căţărători îşi vor căra întreg echipamentul, hrana şi o rezervă de apă cu ei, pe verticală.

 

Mâncare de cosmonauţi

„Doar echipamentul depăşeşte 300 de kilograme. Mâncarea e liofilizată, ca a cosmonauţilor, pentru că nu ne permitem nici o greutate în plus. De altfel, pe ultima treime a peretului vom topi şi apă din gheaţă sau zăpadă, pe primus, pentru că nu o putem duce pe toată. Doi membri vor deschide linia, iar alţi doi vor urca materialele. Ne vom odihni în corturi speciale, ancorate într-un cui sau două. Dacă prindem furtună, vom sta în ele, vom asculta muzică sau vom citi o carte, pentru că nu se pune problema coborâtului”, mai explică Mr.G.

 

Ascensiune la -10 grade

De altfel, o premieră este şi expediţia de iarnă în Himalaya, explicaţia fiind că s-a preferat o temperatură de circa -10 grade Celsius unei vremi schimbătoare, cu îngheţuri, dezgheţuri, avalanşe sau căderi de pietre.

„Expediţia aceasta e deosebită de escaladele clasice, în care se urcă pe un pisc urmărindu-se trasee de vale sau de coamă, evitându-se căţărările verticale. Ceea ce fac băieţii este o combinaţie între expediţii şi escalada sportivă, fiind o escaladă pe un perete uriaş, la peste 4.000 de metri altitudine, în condiţii vitrege”, a subliniat şi preşedintele ProExpedition, orădeanul Cristian Maghiar.

„Granitul e o rocă foarte stabilă la temperaturi negative. Preferăm să răbdăm frig decât să ne asumăm riscuri în plus. Nu ne căţărăm pentru că avem tendinţe sinucigaşe sau pentru că avem lipsă de adrenalină. Avem acasă familii, prietene şi amici, care ne aşteaptă cu inima strânsă. Aşa că vom analiza fiecare mutare cu atenţie. Un alpinist bun moare de bătrâneţe. E important să visezi, dar şi să ştii când să cobori, pentru că muntele rămâne pe loc şi te poţi întoarce oricând la el”, a mai observat Liviu Neagoe.

 

Risc calculat

„Riscul dispare o dată cu experienţa, ori îi vom avea lângă noi pe Cosmin şi Leslie. Risc există şi când treci strada prin loc nepermis. Pe cei de acasă vom încerca să-i ţinem la curent telefonic, în măsura în care vom avea semnal GSM, fiindcă nu ne-au rămas bani ca să închiriem un telefon prin satelit”, a completat şi Emil Robert Camerzan, din Tileagd.

De altfel, adunarea fondurilor a fost prima piatră de încercare.

„Antrenamentul nostru a fost mobilizarea sponsorilor. Cheltuielile sunt mari, de minim 5.000 de euro pe cap. Am muncit să completăm suma, ne-au ajutat familiile şi ne-am împrumutat şi de la prieteni. Aşa încât orice sponsor e binevenit în continuare”, mai recunoaşte Liviu Neagoe.

„În timp ce Primăria Grenoble s-a implicat financiar, îmi pare rău să o spun că edilii orădeni nu pricep încă ce imagine aduce oraşului în lume un steag înfipt pe un pisc unde au urcat prea puţini oameni sau nici unul. Ori primăriile din Braşov, Timişoara sau Târgu Mureş s-au arătat mult mai receptive pentru expediţiile de anvergură”, a încheiat Cristian Maghiar, artizan al expediţiei de anul trecut din Alaska.

Alte amănunte, inclusiv din timpul expediţiei, se pot găsi pe site-ul www.proexpedition.org

Cristian Horgos6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor