Alt S.O.S. Salvamont în Padiş

Alt S.O.S. Salvamont în Padiş
După intervenţia de joi dimineaţă, când membrii patrulei Salvamont-Salvaspeo Bihor (SJS-SBh) care asigură permanenţa în zona Padiş, printr-un efort intens şi continuu, timp de aproape 90 de minute, au reuşit să menţină în viaţă o tanara turistă din Cehia până la sosirea ambulanţei din Beiuş, la lăsarea serii profesionalismul salvamontistilor bihoreni a fost din nou pus la încercare.

În jurul orelor 21:10 dispecerul SJS-SBh a fost anunţat prin intermediul ISU Crişana şi al 112 Oradea că un grup de 9 tineri turişti se află în dificultate în zona Cetăţilor Ponorului.

La 21:11 dispecerul SJS-SBh a reuşit să contacteze pe unul dintre tineri care a comunicat că prietenul său, orădeanul G.P. (14 ani), a suferit o puternică întindere de ligament la genunchiul stang şi nu se mai poate deplasa.

„Imediat au fost alarmaţi membrii patrulei care îşi au baza în refugiul Salvamont instalat în Poiana Glavoi şi care au pornit urgent în ajutorul tânarului orădean. În jurul orelor 21:50 salvamontiştii au ajuns la grupul de tineri, au evaluat rapid starea accidentatului, l-au imobilizat în targă şi au început evacuarea cu ajutorul colegilor victimei. Poteca extrem de accidentata, panta accentuata si intunericul au ridicat gradul de dificultate al actiunii de evacuare. Între timp dispecerul SJS-SBh, informat despre starea accidentatului, a contactat echipajul de ambulanţă şi patrula jandarmeriei montane din Stâna de Vale, ambele alarmate de dispecera de la 112 Oradea, şi a comunicat că situaţia este sub control, victima nu necesită asistenţă medicală de urgenţă şi că se pot întoarce la bază.”, declară Adrian Marin, vicepreşedinte al SJS-SBh

Speologi de ispravă

În jurul orelor 23:00 dispecerul SJS-SBh a fost contactat cu o noua solicitare, tot din zona Glăvoi, de această dată de către Dispeceratul Naţional Salvamont care i-a facilitat legătura cu un speolog. Acesta era vecin de cort, în camping, cu grupul de 9 tineri, şi era ingrijorat că aceştia nu se întorseseră din tură şi dorea să semnaleze evenimentul. Când a auzit de la dispecerul SJS-SBh că salvamontiştii acordă deja ajutor acelui grup, s-a oferit imediat să se implice, împreună cu un alt coleg, şi să ajute echipa Salvamont.

„În cele din urma cei doi speologi s-au întâlnit cu salvamontiştii şi tinerii turişti şi au contribuit şi ei la parcurgerea ultimei porţiuni de traseu abrupt, de circa 100 metri, până la maşina de intervenţie a SJS-SBh. La orele 23:44 tânărul era deja în tabără, fiind din nou consultat de către salvamonişti care au confirmat dispecerului SJS-SBh că nu este nevoie de transport la spital şi că accidentatul are nevoie doar de 2-3 zile de repaus. Familia baiatului a fost contactată şi informată despre incident.”, mai declară salvamonistul Adrian Marin.

Vineri dimineaţă tână a ieşit din cort şi a reuşit chiar să umble singur, cu ceva dificultate, dar se pare că îşi va reveni destul de repede.

„Ţinem să subliniem că la reuşita acţiunii un aport important l-a avut şi faptul că tinerii au urmat întocmai recomandările pe care în mod repetat le-am adresat publicului prin intermediul presei. În mod special in prima parte a acţiunii, când s-au obţinut datele privind situaţia şi locaţia exactă a accidentatului şi s-a reuşit ulterior menţinerea legăturii telefonice până când echipa Salvamont a găsit grupul. Din acest punct de vedere, în acest caz, cei nouă adolescenţi au dat dovada de mai multa disciplină şi stăpânire de sine, în acest gen de situaţie, decât mulţi dintre adulţii pe care i-am asistat în situaţii similare. ”, încheie Adrian Marin.

 

O turistă cehă a murit în Padiş (10 iulie)

 

Rătăciţi în Padiş, nu plecaţi de unde aveţi semnal telefonic! (26 iunie)

 

Avertizare Salvamont pentru traseele din Padiş (2 iunie)

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !