Alte două medicamente au fost retrase de pe piaţa românească

Alte două medicamente au fost retrase de pe piaţa românească
Încă două medicamente au fost retrase de pe piaţa românească, după ce comisia Agenţia Europeană a Medicamentului a stabilit că rata de mortalitate în rândul pacienţilor care utilizează aceste medicamente este foarte ridicată.

Tracylol şi Gordox sunt folosite mai ales în cazul pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale şi ajută la prevenirea pierderilor de sânge. Problema este că în România nu există încă înlocuitori pentru cele două medicamente.

Agenţia Naţională a Medicamentului din România a retras autorizaţiile de punere pe piaţă a celor două medicamente şi urmează să retragă şi autorizaţiile de producere a acestora.

“Retragerea este generată de o procedură europeană. S-a suspendat comercializarea, dar pentru că în România nu există înlocuitori pentru aceste medicamente, acestea pot fi eliberate la cererea medicilor sub atentă monitorizare. Asta până când aducem un înlocuitor”, a explicat Raluca Bădulescu, vicepreşedinte ANM.

Retragerea celor două medicamente nu este singulară. Anul acesta au mai fost retrase de pe piaţă alte 24 de medicamente. Şi asta pentru că în majoritatea cazurilor substanţa activă din compoziţia acestora era în concentraţie mult prea mică decât cea standard. Un exemplu în acest sens sunt Vigantolete şi Eferalgan.

Deşi în farmacii există înlocuitori pentru cele 24 de medicamente retrase, preţul acestor medicamente este mult mai mare.

“Noi am găsit foarte mulţi înlocuitori pentru medicamentele retrase. Depinde acum şi de vârsta pacientului. Sunt echivalente, dar foarte mulţi pacienţi optează pentru varianta de import”, a susţinut Rodica Sava, farmacist.

Alte şase medicamente de producţie românească ar putea fi retrase de pe piaţă la începutul anului viitor. Companiile producătoare susţin că fabricarea acestor substanţe este mult prea costisitoare. În plus, acestea ar trebui să retehnologizeze liniile de producţie pentru a le aduce la standarde europene. Societăţile susţin că investiţiile sunt mult prea mari şi nu pot fi amortizate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase