Alte vaccinuri gratuite, la anul

ORADEA – Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) intenţionează ca din 2008 să lărgească componenţa programelor naţionale de imunizare, introducând două vaccinuri noi: pe cel polio injectabil şi pe cel contra cancerului de col uterin.

Primul vaccin este indicat în imunizarea copiilor contra poliomielitelor şi care se administrează micuţilor în prezent numai sub formă de picături. Cel de-al doilea se află în farmacii din luna martie, însă fiind şi foarte scump dar şi foarte nou pe piaţa farmaceutică românească, nu se bucură încă de mare trecere.

Deocamdată pe lista programelor naţionale de imunizare, printre vaccinurile care se efectuează gratuit, figurează numai cele împotriva oreionului, rubeolei, rujeolei, hepatitei B, tetanosului, difteriei şi tusei convulsive. Medicii susţin că sub formă injectabilă vaccinul polio va fi mult mai eficace decât picăturile, care uneori nu erau înghiţite de copii. „Iniţiativa de a introduce şi aceste două vaccinuri este lăudabilă. Intenţia e foarte bună. Sperăm să-i vedem însă şi finalitatea”, susţine dr. Mircea Dumitrescu, medic de familie.

În alte ţări

„Cum la noi în farmacii vaccinul contra cancerului de col uterin a pătruns abia în luna martie, acesta nu este prea cerut, tocmai din cauza preţului prea mare, care este în jur de 1.350 de lei, pentru cele trei doze necesare schemei de vaccinare”, susţine Eugenia Hamza, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bihor. Din cauza preţului ridicat, multe dintre farmaciile din teritoriu nici nu l-au mai comandat. În majoritatea ţărilor civilizate acest vaccin a fost introdus pe lista programelor naţionale de vaccinare, fiind o metodă eficace contra virusurilor de tip papilloma (HPV) şi care se aplică fetelor înainte de începerea vieţii sexuale.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase