Alternativă pentru rafinori

Alternativă pentru rafinori
Închiderea rafinariei Petrolsub de la Suplacu de Barcau a lasat pe drumuri 396 de angajati, practic întreaga zona din nord-estul Bihorului devenind o zona defavorizata.

Administratorul judiciar al Petrolsub, SC Euroconsult SRL, anunta saptamâna trecuta ca pâna în 27 octombrie a.c. tuturor salariatilor li se vor desface contractele de munca. Asadar, vor deveni someri cu acte, dupa ce nu si-au mai primit salariile din primavara acestui an, când rafinaria si-a întrerupt activitatea.

În conditiile în care nu se stie ce se va întâmpla cu rafinaria, care nu are în prezent nici o oferta concreta de preluare de catre vreun investitor, iar varianta lichidarii societatii nu reprezinta o solutie, investitorul italian în industria de încaltaminte, Manfredo Gironacci, anunta o investitie care poate schimba situatia în zona.

La Valea Cerului, situata la 2 kilometri de Suplac, Gironacci a demarat, de peste doua luni, lucrarile la o noua fabrica de încaltaminte, a doua sa investitie ca marime din Bihor, dupa cea de la Alesd.

300 de joburi

De altfel, numai în zona Alesdului investitorul italian are circa 1.600-1.700 de angajati, cifra totala de afaceri a grupului pe anul trecut depasind 280 miliarde de lei vechi. Pâna în acest moment, societatile patronate de Gironacci nu înregistreaza nici o datorie la bugetul de stat.

Italianul doreste ca lucrarile de constructie a halelor de productie sa fie finalizate pâna în octombrie si intentioneaza sa angajeze aici, într-o prima faza, 300 de oameni, urmând ca, în functie de oferta de forta de munca, sa mearga cu angajarile pâna la 600 de persoane.

„Am mai deschis un punct de lucru în localitatea Brusturi, unde am angajat deja 60 de persoane, si dorim sa mai angajam alte 60”, ne-a declarat Florentina Puscau, manager general al grupului Manfred Euro.

Plângere la CRP

În ciuda investitiilor pe care le are în Bihor, Gironacci nu duce lipsa de neplaceri. Italianul nu a uitat atacurile declansate împotriva sa de catre un saptamânal local, în urma cu câteva saptamâni. Ca dovada, industriasul a formulat deja o plângere catre cel mai reprezentativ for al presei din România, Clubul Român de Presa.

„Nu întelegem cum este posibil ca într-o tara ca România… sa fim calomniati într-un mod fals si ipocrit doar pentru ca subscrisa nu a acceptat sa plateasca pentru a nu fi denigrata si nu a facut jocul acestor persoane, care înteleg sa uzeze de meseria lor ca de o arma, nefiindu-le jena sa o foloseasca fara scrupule”, se arata în plângerea formulata de reprezentantii grupului Manfred Euro.

Surse din cadrul societatilor patronate de Manfredo Gironacci sustin ca planurile de investitii ar putea fi date peste cap de atacurile calomnioase, mai ales daca Justitia nu va reusi sa potoleasca semnatarii articolelor pe care le acuza antreprenorul italian. În acest caz, activitatea din România ar putea fi întrerupta.

Motivul, spun reprezentantii societatii, ar consta în afectarea credibilitatii grupului Manfred Euro: „Speram ca saptamânalul care a demarat atacurile calomnioase sa poata asigura bihorenilor cele peste 2.000 de locuri de munca pe care le oferim noi”.

Calin Corpas