Alţi grevişti: funcţionarii

Alţi grevişti: funcţionarii
Guvernul Tariceanu nu e iertat de nimeni. Dupa ce profesorii s-au pus de-a curmezisul Puterii, intrând în greva de la începutul saptamânii, iata ca a venit rândul functionarilor publici si a personalului contractual sa fiarba.

Joi dimineata, între orele 8:00-10:00, peste 50.000 de angajati ai statului au decis sa adopte forma suprema de protest împotriva guvernantilor: încetarea lucrului. Primaria Oradea si CJ, nu

În Bihor, circa 1.000 de functionari publici au întrerupt lucrul, cei mai multi fiind salariati ai Directiei Generale a Finantelor Publice, circa 600. Au mai facut greva de avertisment functionarii de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectoratul Teritorial de Munca, Casa Judeteana de Pensii si cei din sistemul vamal.
De remarcat însa ca angajatii Consiliului Judetean (sindicatul Forum) si cei din Primaria Oradea (sindicatul Civica) nu au intrat în greva de avertisment, nefiind afiliati la Alianta Sex Lex.

Eterna problema, salariile…

Liderul Aliantei Sed Lex în Bihor, finantistul Virgil Codrea, ne-a declarat ca principala doleanta a celor pe care îi reprezinta se leaga de acordarea unor cresteri salariale de 50% pentru anul 2006, atât pentru functionarii publici cât si pentru personalul contractual.

De asemenea, potrivit lui Codrea, sindicalistii mai cer Executivului elaborarea unei legi care sa reglementeze un sistem unitar de salarizare si pentru personalul contractual, la fel ca în cazul functionarilor. „Dorim renuntarea la sistemul de salarizare cu nivele minimale si maximale, întrucât acest sistem e subiectiv, nefiind unitar. Dorim ca si în cazul personalului contractual sa se treaca la grile de salarizare precise”, a subliniat Codrea. Prin aceasta revendicare, sindicalistii doresc practic stabilirea exacta, pe criterii precise, a cuantumului remuneratiilor si în cazul celor angajati cu contract pe o perioada determinata.

Promovare tip cariera

A treia cerinta mare si lata a celor afiliati la Alianta Sed Lex are în vedere modificarea Legii nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici. Protestantii cer trecerea la un sistem de avansare tip cariera, în conditiile în care în prezent un functionar poate avansa doar prin vacantarea altui post, acest lucru întâmplându-se, de obicei, prin pensionarea superiorilor.

În fine, alta doleanta a functionarilor publici consta în alcatuirea unui program unitar pentru administratia publica, prin care sa se evite prestarea de ore suplimentare neplatite. „Aceste extensii peste orele normale de lucru, pâna seara la 19:00, doua zile pe saptamâna (marti si joi), si sâmbata, între orele 9:00 si 14:00, nu sunt necesare, deoarece nu prea exista solicitari din partea populatiei”.

Horia Trifa

Taguri: