„Am introdus în dicţionar termenul de… pompieriţă„

3Comentarii
ORĂŞTIE – Fostul jurnalist Adriana Ştefănie din Orăştie a reuşit să producă o adevărată revoluţie. La numai 26 de ani, este prima femeie din judeţ care a fost admisă la pompieri.

O armă considerată a fi un „club exclusivist„ al bărbaţilor.  
 
Ce te-a făcut să renunţi la cariera de jurnalist şi să treci la cea de pompier ? 
 
Am ales să fac această meserie după ce, ca jurnalist, am fost spectator la numeroase intervenţii ale pompierilor. Şi, în timp, am simţit că este momentul să particip efectiv la salvarea de vieţi. Iar când am văzut că se organizează un concurs pentru pompieri servant mi-am depus dosarul. Astfel am trecut din tabăra celor care relatează un eveniment în aceea a celor care participă efectiv la derularea lui. 
 
Ce a însemnat pentru tine participarea la un concurs la care s-au înscris doar bărbaţi ? 
 
Am concurat la un loc cu bărbaţii, pe aceleaşi bareme. De fapt, în momentul în care ceilalţi concurenţi, toţi bărbaţi, au văzut că mă alătur lor m-au privit având pe feţe zâmbete ironice. Nu mai vorbesc de faptul că ofiţerul care citea listele, înainte de a intra la o probă, avea o problemă în a pronunţa numele unei femei. Spunea <Ştefănie Adrian> când trebuia să mă anunţe. Cu siguranţă credea că e o eroare de editare a listei. Apoi se uita la mine şi îşi dădea seama că a greşit. Dar pentru mine a fost interesant faptul că, pe perioada probelor sportive, băieţii alături de care concuram au ajuns să mă încurajeze. Atunci am realizat că ei preţuiesc efortul meu. Iar asta m-a ambiţionat şi mai tare. 
 
Cum a privit soţul tău ideea ta de a deveni pompier ? 
 
Şi soţul meu este pompier. Şi m-a sprijinit din momentul în care i-am spus că vreau să fac aceeaşi meserie ca şi el. N-a avut obiecţii nici atunci când i-am spus că vreau să fiu servant. Adică un fel de în această breaslă. Omul care face munca de jos. Iar faptul că am dovedit că pot este o mare realizare pentru mine. Mai mult, avem un băieţel în vârstă de patru ani care visează să ajungă…pompier. Şi căluşer de Beriu. Iar în ultima vremne aud că vrea să se facă…pensionar. 
 
Ce defecte are prima femeie-pompier din istoria judeţului Hunedoara ? 
Faptul că acord prea multă încredere oamenilor. Încet, încet am învăţat că, uneori, oamenii nu merită să le acorzi atâta încredere. Şi asta pentru că te pot dezamăgi uşor. Şi totuşi, eu persist să fac această greşeală.

Clara Pâs3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor