Ambasadori si titluri la Biblioteca Universitara Eugen Todoran Timisoara

De D.S.B.
Ambasadori si titluri la Biblioteca Universitara Eugen Todoran Timisoara
Biblioteca Austria din Timişoara a împlinit 20 de ani de la înfiinţare. Invitat la eveniment, dr. Martin Eichtinger a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest.

După 300 de ani de prezenţă austriacă la Timişoara, vineri, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” s-a desfăşurat sesiunea internaţională „Biblioteca Austria din Timişoara – 20 de ani de la înfiinţare”. Alături de reprezentanţi ai instituţiilor de cultură germană şi de reprezentanţi ai consulatelor Germaniei şi Austriei din Timişoara s-au aflat Excelenţa Sa, ambasador dr. Martin Eichtinger, coordonatorul Secţiei de Politici Culturale din cadrul Ministerului Federal pentru Relaţii Europene şi Internaţionale al Republicii Austria, cât şi Excelenţa Sa, dr. Michael Schwarzinger, Ambasadorul Austriei la Bucureşti. Conferinţa în plen a fost susţinută de profesor dr. Johann Holzner de la Universitatea din Innsbruck, iar în cadrul evenimentului a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara Excelenţei Sale, ambasador dr. Martin Eichtinger. Inaugurarea Bibliotecii Austria din Timişoara a avut loc în data de 20 februarie 1992, în prezenţa Ministrului Afacerilor Externe de atunci al Austriei, dr. Alois Mock.

La acest proiect fondator au participat Universitatea de Vest din Timişoara şi Ambasada Austriei la Bucureşti. Înfiinţarea acestei instituţii, care în prezent este o filială a Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timişoara, se integrează în tradiţia celor trei secole de prezenţă austriacă în Banat, când oraşul este numit „Mica Vienă”. Un rol important care-i revine acestei instituţii este organizarea periodică a unui program cultural, având drept scop răspândirea culturii austriece în spaţiul cultural românesc. Printre personalităţile de seamă care au citit la Timişoara, se numără scriitorii Marianne Gruber, Ilse Tielsch, Elisabeth Hauer, Franz Joseph Czernin, Renate Welsh, Peter Rosei, Matthias Mander, Karl-Markus Gauß ş.a. Prestigioşi profesori ca Peter Kampits, Peter Wiesinger, Johannes Poigenfürst, Max Peyfuss, Hermann Scheuringer, Harald Heppner, Harald Haslmayr, Rainer Schubert ş.a. au ţinut prelegeri sub auspiciile Bibliotecii Austria din Timişoara. De asemenea, au fost organizate concerte, serate muzicale, expoziţii şi workshopuri. Biblioteca este implicată în proiectele de cercetare ale Colectivului de Germanistică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.Cu un fond de carte de peste 10.000 de volume, Biblioteca Austria din Timişoara este cea mai mare bibliotecă cu cărţi şi periodice în limba germană din partea de vest a României.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !