Ambasadorul Frantei a vazut si rromi fericiti in vestul Romaniei

De S.P.D.
Reactualizat la:
Ambasadorul Frantei a vazut si rromi fericiti in vestul Romaniei
Punctul de trecere a frontierei Moraviţa este pregătit pentru intrarea în spaţiul Schengen, firmele franceze se plâng de criza de personal, iar ambasadorul Franţei a întâlnit rromi fericiţi şi integraţi în vestul României. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile transmise de Excelenţa Sa Philippe Gustin la finalul vizitei de trei zile în Timişoara.

„Este prima mea vizită la Timişoara şi, de altfel, prima vizită de anvergură, cu multiple obiective, în afara Bucureştiului, de la numirea mea ca ambasadar al Franţei în România. Primul obiectiv al acestei vizite a fost să vorbim despre relaţiile dintre ţările noastre şi să ne amintim de istoria care ne leagă, prin evenimente majore. Dar relaţiile dintre România şi Franţa nu ţin numai de istorie, ele trebuie privite prisma viitorului. De aceea am ţinut să mă întâlnesc cu oamenii de afaceri francezi de aici, atât cu cei care reprezintă firmele mari, cât şi cu cei care conduc întreprinderi mici şi mijlocii. Pot să vă spun că toţi s-au declarat optimişti, mulţumiţi şi încântaţi de regiune şi vor să rămână aici. Principala problemă cu care ei se confruntă este cea a crizei de personal, întreprinderile franceze au nevoie, în special, de tehnicieni”, a declarat diplomatul, vineri, 11 mai 2012, la conferinţa de presă susţinută la Aeroportul Timişoara, înainte plecării.

Eterna problemă a reintegrării rromilor care au primit bani de la statul francez pentru repatriere şi reinserţie socială este privită cu optimism de ambasadorul Franţei în România: „chiar am avut ocazia să cunosc o astfel de familie, care a investit banii primiţi în materiale de construcţii, iar acum conduce o mică antrepriză în domeniu, este un caz fericit. Mai sunt şi altele. De asemeni, am avut plăcerea să vizitez o locaţie cu program after school într-un cartier locuit majoritar de rromi şi acei copii păreau foarte încântaţi să vină acolo”. Cât priveşte politica noii administraţii franceze vizavi de rromii nu au aceeaşi vocaţie a integrării cu cei de mai sus, Philippe Gustin mizează pe cartea continuităţii. „Nu vă pot răspunde, concret, în acest moment, la întrebarea privind viitoarele politici şi strategii ale Franţei faţă de acest subiect, pentru că abia în 15 mai va fi instalat noul preşedinte al Franţei şi în 16 mai nou Guvern, dar vă asigur, cu deplină certitudine că există o continuitate pentru următorii 15-20 de ani în această privinţă”, a subliniat ambasadorul francez.

Problema Institutului Francez din Timişoara, al cărui sediu de pe Bv.Loga este revendicat, a fost unul dintre subiectele importante abordate, în această vizită, de Excelenţa Sa Philippe Gustin: „Am avut întâlniri cu autorităţile locale, cu prefectul de Timiş, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Timişoarei. Am subliniat cu fiecare prilej că dorim să menţinem Institutul Francez la Timişoara, considerăm foarte importantă perenitatea prezenţei lui aici, şi am insistat pentru găsirea, împreună, a unei soluţii. A început deja căutarea unui spaţiu potrivit pentru ca Institutul Francez să nu fie nevoit să se mute în pripă, să nu ajungă într-o situaţie de criză”.

Ambasadorul Franţei a vizitat cele două puncte de trecere a frontierei de la Moraviţa şi s-a declarat „încântat de stadiul pregătirilor pentru aderarea la spaţiul Schengen”, considerând că „au fost aplicate toate măsurile necesare”. Philippe Gustin a mai vizitat, pe parcursul acestor zile, Centrul de Tranzit de Urgenţă din Timişoara, a participat la o ceremonie în Cimitirul Eroilor din Timişoara, unde a depus o coroană de flori la monumentul funerar al soldaţilor francezi căzuţi în Primul Război Mondial, şi a avut întâlniri cu oameni de cultură şi din mediul academic timişorean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !