Ambulanţa Bihor împlineşte 111 ani!

Ambulanţa Bihor împlineşte 111 ani!
Ambulanţa îi sfătuieşte pe bihoreni să asculte de echipaje şi să nu abuzeze de 112.

La doar un an distanţă de vârsta telefonului de urgenţă 112, bihorenii sunt sfătuiţi să nu abuzeze de acest număr de telefon şi să se îngrijească de sănătate din timp, dar şi să asculte de echipajele medicale de urgenţă.

Deviza e din 1906

Vineri, 28 iulie 2017, serviciile judeţene de ambulanţă din ţară sărbătoresc 111 ani de la înfiinţare. Prima „Salvare” din Bucureşti (Societatea de Salvare din Bucureşti) a apărut în 28 iulie 1906, din iniţiativa privată a profesorului Nicolae Minovici, sub deviza: „Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor”.

4ambulanta-mina-minovici Deviza e de la dr. Minovici ©

În prima „Salvare” din Bucureşti, echipajul era format din vizitiu și sergenţi de oraș instruiți de dr. Minovici.

În 1907, dr. Nicolae Minovici a solicitat și pus în aplicare pregătirea practică în Salvare a studenților din anii mari ai Facultății de Medicină.

Salvarea a început să funcţioneze în mod organizat de la 1 august 1907, România fiind al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanță.

În 1908, sub egida Societății de Salvare din Bucureşti, ia fiinţă Şcoala Samariteană, prima instituție din România în care s-au predat în mod organizat cursuri de prim ajutor.

4ambulanta-prima-salvare Prima ambulanță ©

Societatea de Salvare a participat activ în primul război mondial, totalizând 148.798 de cazuri în Bucureşti și Iași.

În 1931, profesorul Nicolae Minovici teoretizează, pentru prima oară în lume, „Împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

În 1934, din iniţiativa Societății de Salvare, în localul Salvării se înființează Spitalul de Urgență.

Salvarea este naţionalizată în 1948, devenind Stația de Salvare a Municipiului Bucureşti.

În 1965 apare, pentru prima dată în lume, specialitatea de urgențe medico – chirurgicale.

4ambulanta-la-accident

Numele e din 1995

În 1995, Stația de Salvare a Municipiului București ia

numele de acum, Serviciul de Ambulanță al Municipiului Bucureşti, iar la nivelul întregii țări, în fiecare județ, stațiile de Salvare se reorganizează, modificându-și numele în Servicii Județene de Ambulanță.

În județul Bihor, la fel ca și în restul țării, în 1995 apare pentru prima oară denumirea de Serviciul Județean de Ambulanță Bihor.

În prezent, Serviciile Judeţene de Ambulanţă se confruntă cu un deficit de maşini, cele prezente fiind deja mult prea folosite. Volumul activităţii creşte de la an la an. Astfel, din totalul de 50.651 cazuri la care au intervenit echipajele medicale ale Ambulanţei Bihor în primele şase luni din acest an, 25.124 au fost de cod galben, cu peste 2.000 mai multe ca în aceeaşi perioadă a anului trecut, când numărul acestor tipuri de intervenţii a fost de 23.216. Şi intervenţiile de cod verde au crescut în prima jumătate a acestui an la 3.890, faţă de cele 3.125 din primele şase luni ale anului trecut.

Parc auto depăşit

În primele şase luni ale anului în curs, maşinile de urgenţă ale Ambulanţei Bihor au parcurs deja 1.816.683 km, ceea ce înseamnă că e posibil ca în acest an să se parcurgă circa patru milioane de kilometri la intervenţii, mai mult decât în anii precedenţi, când se parcurgeau anual trei milioane de kilometri.

Cum Jurnal bihorean şi Bihon.ro a relatat deja, Serviciul Judeţean de Ambulanţă funcţionează cu 59 de ambulanţe operative, dar multe dintre ele au zece şi chiar 11 ani, în contextul în care parcurile auto cu maşini de urgenţă ar trebui înlocuite tot la cinci ani.

Semnale de avertizare în acest sens se tot transmit la Ministerul Sănătăţii şi la Guvern, atât Ambulanţa Bihor, cât şi celelalte servicii de ambulanţă din ţară necesitând urgent reînnoirea parcurilor auto, înainte ca maşinile să nu mai poată participa la intervenţii.

În familie

Anul acesta, angajaţii Ambulanţei Bihor vor sărbători în familie, fără a avea activităţi în comunitate.

Managerul Ambulanţei Bihor, ec. Gheorghe Pintea, transmite prin Jurnal bihorean şi BihorOnline un mesaj de încurajare către bihoreni şi de prevenire a afecţiunilor. „Este foarte important ca oamenii să nu se neglijeze, să aibă grijă de ei, să-şi facă analize medicale de două ori pe an după 40 – 50 de ani, ca să nu ajungă să sufere. La fel de important este ca bolnavii să-şi ia medicaţia, pentru a nu-şi agrava starea de sănătate. Şi tot la fel de important este să se sune la 112 doar pentru urgenţe, şi nu pentru consulturi sau injecţii nejustificate. Rog oamenii să asculte de echipajele medicale. Dacă li se recomandă să fie duşi la spital, să nu refuze, fiindcă peste o zi sau două riscă să sufere un accident cerebral vascular sau altă nenorocire”, a transmis managerul Pintea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !