Ambulanta – sapte din patruzeci

Ambulanta – sapte din patruzeci
Cele 40 de servicii judeţene de ambulanţă vor fi reorganizate în şapte servicii regionale.

Acest lucru pare că se va realiza după modelul pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării Bucureşti cu cea din Ilfov, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS). Proiectul de HG prevede înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov, prin reorganizarea unor ambulanţe judeţene şi desfiinţarea altora.

„La momentul actual, sistemul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească din România suferă de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majoră o constituie separarea administrativă şi operativă între serviciile judeţene de ambulanţă din cadrul unei regiuni, ducând la disfuncţionalităţi grave în acordarea asistenţei medicale de urgenţă în zone apropiate din aceeaşi regiune. Serviciile Judeţene de Ambulanţă funcţionează în zone administrative bine determinate şi care nu permit organizarea intervenţiei în mod eficient. De multe ori, ambulanţa întârzie în diverse zone ale ţării, din cauza lipsei unei ambulanţe disponibile în zona administrativă respectivă, când la distanţe mici se află ambulanţe libere în zona administrativă limitrofă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Iniţiatorii proiectului văd ca unică soluţie de remediere a problemelor de intervenţie şi de promptitudine gruparea serviciilor judeţene de ambulanţă pe regiuni. Toate serviciile regionale de ambulanţă vor fi astfel instituţii publice cu personalitate juridică în subordinea MS.

Vom aparţine de Cluj

Conform proiectului, se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanţă Nord Vest, prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Cluj şi desfiinţarea serviciilor judeţene de ambulanţă Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. Serviciul Regional de Ambulanţă Nord Vest va avea sediul în Cluj-Napoca. Acelaşi proiect prevede că serviciile regionale de ambulanţă înfiinţate prin reorganizarea serviciilor judeţene Cluj, Mureş, Timiş, Dolj, Prahova, Constanţa şi Iaşi asigură asistenţa medicală de urgenţă, transport sanitar asistat, consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat de pe raza judetelor respective.

Serviciile regionale de ambulanţă pot interveni şi în afara graniţelor administrative, în zone stabilite prin ordin al Ministrului Sănătăţii, pe principiul “celei mai apropiate resurse de caz”, precum şi în situaţii de urgenţă, la dispoziţia dispeceratului. Odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, personalul din cadrul serviciilor judeţene, dar şi cel cu specialităţi medico-sanitare şi auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, în interesul serviciului şi cu aceleaşi drepturi salariale, la serviciile regionale.Pentru personalul tehnic, economic, informatic, administrativ şi de deservire, preluarea se face cu respectarea normativului de personal în vigoare, prevede proiectul de HG. Finanţarea serviciilor regionale de ambulanţă, inclusiv a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MS. De asemenea, serviciile regionale de ambulanţă pot fi finanţate şi prin venituri proprii, donaţii şi sponsorizări, se mai arată în proiect. Dr. Daniela Petrioşor, managerul SAJ Bihor, a declarat:„La ora actuală, vorbim doar de un proiect al MS, care urmează să fie dezbătut. Există mai multe variante propuse de iniţiatori”. Proiectul de HG se află în dezbatere publică până la 22 septembrie, se mai arată în comunicatul de presă redat de Mediafax.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !