Ambulanţierii ameninţă cu greva!

1Comentariu
Ambulanţierii ameninţă cu greva!
ORADEA – Starea deplorabilă a parcului auto, normarea proastă a personalului, o relaţie deficitară între spitale şi serviciile de ambulanţă, probleme legate de salarizare şi schimbarea modului de finanţare a serviciilor de ambulanţă.

Iată câteva dintre subiectele pe care sindicaliştii din cadrul Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” le-au dezbătut împreună cu reprezentaţiii Ministerului Sănătăţii, în întâlnirea pe care au avut-o în data de 22 noiembrie. „Una dintre problemele grave cu care ne confruntăm e cea legată de starea parcului auto. 80% dintre maşini ar trebui casate, la felul cum arată. În fiecare an cheltuim în jur de 20% din buget numai cu întreţinerea lor”, susţine Gheorghe Chiş, secretar general al Federaţiei „Ambulanţa”.

Potrivit spuselor dr. Tiberiu Bondar, directorul Serviciului de Ambulanţă Bihor, la ora actuală există în Bihor 90 de maşini, toate având peste cinci ani de utilizare. „Pentru a ne apropia de normativul impus de UE, am avea nevoie de cel puţin 110 maşini. În prezent doar 25 de maşini se află la aceste standarde, dintre care doar două de tip C, pentru urgenţă majoră”, a declarat dr. Bondar.

În prezent se desfăşoară la nivelul Ministerului Sănătăţii licitaţia de achiziţie a 300 de ambulanţe, dintre care 50 de tip C şi 250 de tip B, reprezentanţii Federaţiei urmând să fie consultaţi în vederea repartizării acestora. Totodată, se are în vedere organizarea unei licitaţii pentru achiziţionarea de maşini destinate consultaţiilor la domiciliu.

Acuză spitalele
Una dintre problemele spinoase cu care se confruntă ambulanţierii este cea legată de relaţia cu unităţile spitaliceşti. „De multe ori ţin ambulanţa blocată pentru că nu sunt în stare să se organizeze în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe”, a afirmat tranşant Gheorghe Chiş. Nici salarizarea nu a fost omisă de pe lista doleanţelor. „Încadrarea salarială a unui asistent medical de la Ambulanţă este mai mică cu aproximativ 2,3 milioane de lei vechi, faţă de cea a unui asistent simplu din cadrul unei unităţi clinice.

Dacă salariile nu cresc, există riscul ca după integrare să ne confruntăm cu o migraţie în masă a personalului medical în ţările UE”, a precizat Gheorghe Chiş. „Ne străduim să avem un personal calificat, dar vom ajunge în situaţia în care îi vom pregăti pentru alţii, nu pentru noi”, a adăugat dr. Emil Boţcău, preşedintele filialei judeţene a Federaţiei „Ambulanţa”.

Finanţare deficitară
„Serviciul de Ambulanţă este finanţat în funcţie de numărul de cazuri rezolvate şi de kilometrii parcurşi, lucru pe care nu-l mai putem tolera. Străinii s-au crucit când au auzit acest lucru. În prezent avem datorii de 2 miliarde de lei, fiind în imposibilitatea de a acorda cel de-al treisprezecilea salariu în luna decembrie. Şi nu este de mirare că ne aflăm în această situaţie, având în vedere că de patru ani costul combustibilului pe kilometru parcurs a rămas acelaşi”, susţine dr. Bondar.

Dacă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor tergiversa rezolvarea acestor probleme, după 15 decembrie sindicaliştii sunt hotărâţi să declanşeze greva generală. „Va fi cel mai mare protest care a avut loc vreodată. Şi nu dorim să petrecem sărbătorile într-un cadru neplăcut”, a ameninţat Gheorghe Chiş.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor